Ivan Pernar: EU je tvorevina po mjeri elite

Ako su mediji spremni praviti šou i cirkus i ja sam spreman biti klovn – ovo je izjavio Ivan Pernar, nakon što je kao kandidat stranke Živi zid 2016. izabran u Hrvatski sabor. Međutim, Pernar je sve, ali ne klovn. Ironične izjave samo su odraz njegove ogorčenosti stanjem u medijima, ali i aktuelnom politikom u Hrvatskoj, za koju smatra da je poltronska prema zapadu, SAD-u i Evropskoj uniji. On je i jedan od najvećih kritičara MMF-a, neoliberalog kapitalizma, ali i samog koncepta Evropske unije, za koju smatra da će se kad-tad raspasti, jer, kako je objasnio u intervjuu za magazin “Monet”, u svijetu je svakim danom sve više onih koji ne žele biti robovi sadašnjeg sistema.

Prije nešto više od četiri godine Hrvatska je ušla u EU, da li se danas bolje živi?
Ne živi se bolje, svi ekonomski i demografski pokazatelji su negativni, korupcije ima kao i ranije. Raste samo zaduženost države i građana.

Da li je Hrvatska danas suverena zemlja?
Nažalost nije. A nije suverena, jer se ključne odluke ne donose u Hrvatskoj, mi ih samo sprovodimo.

Kako bi opisali EU – često ističite da u njoj nema demokratije, te da sve konce vuku bankari i birokrate?
Evropska unija je tvorevina po mjeri elite u kojoj su obični građani isključeni iz procesa donošenja odluka i njihovo mišljenje nije bitno.

Ko najviše profitira od EU i zašto? Čiji je ona projekat?
Ona je projekat kraljeva novca, trgovaca dugom i političkih vrhuški, koji od nje i najviše profitiraju.

Može li EU opstati u sadašnjem obliku?
Raspašće se kad-tad.

Šta je alternativa?
Postoji alternativa u vidu ekonomske zajednice suverenih država. Nažalost, cilj elite je neka vrsta federacije, poput SAD-a.

Sve više država ulazi u zamku dužničkog ropstva, koliko su za to zaslužne međunarodne finansjske institucije, poput MMF-a i Svjetske banke?
Oni su neka vrsta globalnih makroekonomskih dirigenata, koji određuju koja će se monetarna politika provoditi po svijetu.

Kako se izvući iz njihovih kandži?
Izlaz je monetarna i politička suverenost, povezivanje sa zemljama BRICS-a i odbacivanje američkog dolara kao rezervne valute.

Često ističite kako novac koji danas cirkuliše u finansijskim transakcijama u stvari predstavlja dug. Možete li pojasniti?
Radi se o presloženoj temi, preporučujem svima koje zanima ta tema da pročitaju moju knjigu – “Kako je nastao novac”, mogu je skinuti na netu.

Ima li istine u pričama kako je na sceni stvaranje Novog svjetskog poretka?
To se događa pred našim očima.

Šta je krajnji cilj, odnosno kako bi to trebao izgledati svijet u budućnosti?
Krajnji cilj Novog svjetskog poretka je vraćanje na kolonijalni svijet kakav je postojao do 60-ih godina prošlog vijeka, samo što glavna kolonijalna sila nije više Velika Britanija, nego SAD. Ne vlada se zemljama više direktno, nego putem politike duga koju provode domaće marionetske vlade. Pored toga, najbitnije stvari vas u školama ne uče. Tamo vas odgajaju da budete rob, a ne ličnost koja razmišlja svojom glavom.

Kako gledate na krah imperije Ivice Todorića?
Našao se u istoj situaciji kao i naša država, nije mogao vratiti kredite i to je za posljedicu imalo gubitak imovine. Tipičan neoliberalni scenarij u kojoj malu ribu – Todorića, guta neka veća riba – američki lešinarski fondovi.

Veljko Zeljković