Izuzetak Republika Srpska: Kuće u regionu nikad jeftinije

Cijena kuća u regionu, pogotovo u manjim sredinama i ruralnim područjima u stalnom su padu. S obzirom na standard, paradoksalno je da su u Republici Srpskoj cijene ovih kuća, uzimajući u obzir stanje u kom se nalaze i kvadraturu, skoro duplo skuplje. Tako, recimo, kuća koja se nalazi na osam kilometara od Banjaluke, uz glavni put prema Manjači, košta 29.000 maraka, a nedovršen stambeni objekat sa okućnicom u Jagarama čak 35.000 KM. Za kuću u Potkozarju površine 144 kvadratna metra sa 16.000 kvadratnih metara placa mora se iskeširati 40.000 maraka, koliiko košta i slična kuća, sa dosta manjom okućnicom u Otoci kod Šipova i u Dubravama kod Gradiške. Kako se navodi u opisu oglasa prodaje se kuća i zemljište površine 3.700 kvadratnih metara. Kuća navodno ima vodu struju, ali i pušnicu i štalu. Stare kuće u Glamočanima (Laktaši), te Ramićima i Debeljacima (Banjaluka) mogu se kupiti za 30-tak hiljada maraka.

Kuća koja se nalazi na osam kilometara od Banjaluke, uz glavni put prema Manjači, košta 29.000 maraka, a nedovršen stambeni objekat sa okućnicom u Jagarama čak 35.000 KM

U Banatu trenutno vlada najveća rasprodaja kuća

Zvuči nevjerovatno, ali kuća od 35 kvadrata sa okućnicom i voćnjakom ukupne veličine 4.877 metara kvadratnih u Hrvatskoj se može kupiti za 5.200 evra. U oglasima u Hrvatskoj sve je više kuća na prodaji, a za 10.000 evra može se i birati.
Kuća na jedan sprat, koja se nalazi u okolini Virovitice prodaje se za okruglih 10.000 evra. Kuća je izgrađena 2000. godine, stambena površina iznosi 125 metara kvadratnih, a djelimično je namještena. U oglasu, osim nekoliko fotografija, nema previše informacija o nekretnini pa je za više informacija potrebno pozvati vlasnika, čiji su podaci navedeni u oglasu.
U Lugu Subotičkom nalazi se prizemna kuća od 80 kvadrata koja dolazi sa okućnicom od čak 6.000 kvadratnih metara. Sve to košta samo 9.500 evra. Kuća je izgrađena sedamdesetih godina, a prije nekoliko godina je obnovljena. U dvorištu se nalaze štale i nadstrešnice koje su vrlo pogodne za poljoprivredne djelatnosti.

Najjeftinija kuća se nalazi u zaseoku Skorenovački rit u opštini Kovin i može da se kupi za svega 1.700 evra

U ponudi je i kuća koja se nalazi na zemljištu ukupne površine 1.555 kvadrata, a sastoji se od podruma, prizemlja i potkrovlja čija ukupna površina iznosi 50 jvadratnih metara. Okružena je s puno zelenila i pruža pogled na planinu Ivanščicu, međutim ono što privlači posebnu pažnju je vinograd koji dolazi s nekretninom. U cijenu od 9.000 evra ulazi kompletni namještaj kao i oprema za bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom. Ako imate 7.000 evra, možete pazariti ružičastu kućicu od 35 kvadrata koja se nalazi u naselju Doljani, nadomak centra grada Daruvara. Mala je, ali funkcionalna i dolazi sa svim potrebnim sadržajima za normalan život. Kuća je odmah useljiva, ima priključke vode i struje.

Za još manje novca kuća se može kupiti u Srbiji. Najjeftinija se nalazi u zaseoku Skorenovački rit u opštini Kovin i može da se kupi za svega 1.700 evra. Nažalost, zahvaljujući dugogodišnjem trendu odlaska stanovništva iz sela, manjku kupaca i uzdrmanom tržištu nekretnina, ovaj primjer je samo jedan u nizu.

Ali oglasi i dalje obiluju ponudama jeftinih starih kuća, onih nedovršenih ili renoviranih, čiji se raspon cijena kreće od 2.500 evra do 10.000 evra, u zavisnoti od lokacije, veličine, stanja, opremljenosti…

Kućica u neposrednoj blizi popularnog izletišta Fruška gora košta 6.800 evra

U Banatu trenutno vlada najveća rasprodaja kuća, koje se mogu naći u Zrenanjinu, Kovinu, Vršcu, Kikindi, Beloj Crkvi, Alibunaru, Plandištu. Ali ne zaostaju ni drugi gradovi, poput Sremskih Karlovaca, Aleksinca, Smederevske Palanke, Mladenovca, Paraćina, Rudnika… Kuća u Aleksincu pod pločom, 45 kvadrata i pet ari placa – 3.500 evra. Kuća za renoviranje u selu Novi kozjak u opštini Alibunar, na 70 klometara od Beograda i pet kilometara od turističkog kompleksa Banatski biser, košta tek 4.300 evra. Cijena je za par stotina evra nešto veća za slične kuće u Smederevskoj palanci i Đurincima kod Sopota. Na predivnom, kultivisanom placu koji je na blagoj padini, južno orijentisan. Započeta kuća za odmor u Sremskim Karlovcima, u neposrednoj blizi popularnog izletišta Fruška gora košta 6.800 evra.

U slučaju da neko želi da bude bliže Beogradu, za vlasništvo nad započetom kućom ili jednim njenim dijelom u Obrenovcu, Bariču, Maloj Moštanici, Ripnju i drugim podavalskim naseljima, trebaće izdvojiti između 9.000 i 15.000 evra.