Ko je čovjek koji čuva leđa Moskvi na Kavkazu

Ramzan Ahmadović Kadirov je jedna od najzanimljivih i najkontorverznijih ličnosti na ruskoj političkoj sceni. On je predsjednik ruske republike Čečenije, i to u tri poslednja mandata, te veoma važan saveznik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Kadirov dobra zna što treba i kada treba učiniti, a jedna od situacija je upravo aktuelna, ruska intervencija u Siriji

On je Čečen, musliman sunit, bivši pobunjenik koji se borio protiv Rusije, da bi danas postao nezamjenjiv akter stabilnosti kojeg će zbog te činjenice Moskva trajno tetošiti. Riječ je o mladom čovjeku, rođenom 1976. godine. Sin je bivšeg čečenskog predsjednika Ahmada Kadirova, koji je ubijen u atentatu 2004. Njegovo mjesto je, kao potpredsjednik, odmah preuzeo Ramzan te je 2007. preuzeo i funkciju predsjednika Čečenije.

Ramzan je sin bivšeg čečenskog predsjednika Ahmada Kadirova, koji je ubijen u atentatu

Njegov otac 90-ih je bio glavni muftija za Čečeniju, te je podržavao pobunjenike. Ali, po izbijanju Drugog čečenskog rata 1999. promijenio je stranu i ponudio se Moskvi, a tako je odmah učinio i njegov sin, današnji predsjednik Čečenije. Moskva se Ahmadu itekako odužila zbog činjenice da je izdao svoje separatiste. Dakako, njegovi bivši borci nikada mu nisu oprostili izdaju te su ga ubili u atentatu u Groznom 2004. godine. Ahmad je bio više nacionalist nego fundamentalist, bio je kritičan prema vehabizmu kojeg su usvojili većina pobunjenika u Čečeniji. Njegov sin Ramzan Kadirov jedno vrijeme je vodio očeve militante dok su ovi još ratovali protiv Moskve. Kasnije su mnogi od njih, nakon brojnih amnestija, postali pripadnici snaga bezbjednosti u današnjoj Čečeniji.

Kada je Ramzan preuzeo vlast poručio je 2005. kako će najveća džamija u Evropi biti izgrađena u centru Groznog. Rekao je i kako je Čečenija postala najmirnije mjesto u cijeloj Rusiji, a kroz nekoliko godina će biti i najmirnije i najbogatije mjesto na svijetu, ističući kako separatista više nema te kako je ostalo samo oko 150 bandita.

Čečenija je danas vrlo mirna i ekonomski se uzdiže. Grozni je napredovao do neprepoznatljivosti i teško je vjerovati da se radi o istom gradu koji je prije 15-tak godina srušen do temelja

Iz svega nekoliko izjava može se steći dojam o kakvom se čovjeku radi. Ramzan Kadirov je žestok, ratoboran i opasan, a izvan Rusije, kao i u samoj Rusiji, mnogi ga optužuju za korupciju. To je vjerojatno sve i više nego tačno, ali je Moskva prosudila kako je upravo on pravi čovjek, i vjerojatno jedini, koji može držati Čečeniju strogo u moskovskoj orbiti. Kadirov, dakako, zna koliko je važan i da zbog toga može, više-manje, vladati Čečenijom kako želi.
Ruske vlasti takvo ponašanje nikada ne bi mogle dopustiti u jednom Sankt Petersburgu ili bilo gdje drugdje, ali Čečenija je posebna priča i takva će ostati još dugo vremena. Kadirov vlada čvrstom rukom. Ali i činjenica je da je Čečenija danas vrlo mirna i ekonomski se uzdiže. Grozni je napredovao do neprepoznatljivosti i teško je vjerovati da se radi o istom gradu koji je prije 15-tak godina srušen do temelja. Još 2006. Kadirov počinje s uvođenjem zakona koji su, kako tvrdi, prikladniji za čečensku islamsku baštinu, mada se isti kose s ruskim sekularnim Ustavom. Kockanje i alkohol su zabranjeni, a žene moraju nositi veo. Nadalje, u školama se ući Kuran, a Kadirov je i javno govorio pozitivno o poligamiji. Činjenica da Kadirov može u Čečeniji donositi pravila koja krše ruski Ustav još je jedan pokazatelj do koje mjere Moskva njemu mora popuštati. Ali, iz perspektive ruskih vlasti, to je mala cijena za lojalnost u Groznom.

U društvu Žan-Klod Van Dama i glumice Hilari Svonk

Šta ruska javnost misli o Kadirovu? Neke on podsjeća na lika Tonija Montanu iz kultnog filma – Lice s ožiljkom, a usporedba ne čudi. Naime, Kadirov je istaknuti sakupljač sportskih i luksuznih automobila. Posjeduje Lamborghini Reventon (proizvedeno ih je svega 20). Povodom proslave svog 35 rođendana organizovao je veliku zabavu na kojoj su bile i osobe iz Holivuda poput glumca Žan-Klod Van Dama i glumice Hilari Svonk, a nastupila je i britanska umjetnica Vanesa-Me te pjevač Sil. Sve je išlo uživo na televiziju, a kada su ga upitali otkud novac za sve to, on je odgovorio, uz smijeh: Allah nam daje.
Da bi nastavio vladati kako vlada i da bi ostao važan faktor za Moskvu, Kadirov dobra zna što treba i kada treba učiniti, a jedna od situacija je upravo aktuelna, ruska intervencija u Siriji. Moskva jako dobro zna da Kadirov može sada učiniti svašta – može, kada bi htio, proglasiti Ruse hereticima koji ubijaju muslimanske borce boreći se na strani Asada, a može i prikazati Rusiju kao silu koja spašava muslimanski svijet od ekstremizma i terorizma. Kadirov je, dakako, u svojoj karijeri bio i na jednoj i na drugoj strani. Ali, on je odlučio da mu je bolje biti u zagrljaju Moskve, a sada će svoju lojalnost Putinu.

Zapadni mediji ga smatraju Putinovim klonom

U nedavnom komentaru jednih američkih novina navodi se da je Kadirov povezan sa brojnim političkim ubistvima, uključujuči smrt lidera ruske opozicije Borisa Nemcova, novinarke Ane Politkovske i prognanih rivala u Beču i Dubaiju.
Međutim, društvene mreže su za Kadirova najznačajniji propagandi instrument, te on putem Instagrama obavještava više od dva miliona pratilaca o svojim aktivnostima. Fotografije i video snimci kako se moli, trenira, razgovara sa zvaničnicima, obilazi gradove, čak i organizuje vjenčanja, ali i opširni tekstovi u kojima iskazuje svoje stavove na različite teme – od uobičajenih životnih pitanja do visoke politike, su svakodnevna pojava. Ono što osim vjere i porodičnih vrijednosti posebno ističe je posvećenost borilačkim veštinama i ljubav prema životinjama, što ga čini skoro savršenim Putinovim klonom.