Kako je Portugal izašao iz krize: Odbili su MMF i povećali plate

portugal-zastava

Prije šest godina, Portugal je zbog krize uzeo kredit od 78 milijardi evra od EU i MMF-a. Nezaposlenost je bila velika. Na vrhuncu 2013. godine iznosila je čak 17,5 odsto, a paraleleno sa tim rasla je i stopa bankrota firmi – čak 41 odsto zatvorilo je svoja vrata. Zemlji se previđala neslavna sudbina Grčke, ali danas Portugal je najsjajna zvijezda na ekonomskom nebu EU.

Sve to danas deluje gotovo nestvarno ako je poznato da je ta zemlja uz Grčku i Španiju bila jedna od evropskih nacija koju je najjače pogodila kriza. Slamka spasa u tom trenurku bio je MMF i međunarodni kreditori koji su zahtjevali oštre mjere štednje.

U prvi mah to je i učinjeno. Tadašnja konzervativna vlada podigla je PDV, uveden je dopunski porez na prihode, plate, penzije i doprinosi su smanjeni, a povećan broj radnih dana. Sve to nije dalo rezultata.

Ekonomski oporavak došao je tek 2015. godine sa promjenom vlasti. Formirana je socijalistička partija uz podršku ekstremne ljevice koja je napravila zaokret u odnosu na dotadašnji pristup.

premijer-portugala
Premijer Antonio Košta je preporodio zemlju

Umjesto štednje, nova vlada zastupala je stav da treba pojačati potrošnju. Nova alada obećala je da će povećati minimalnu platu, poništiti ranija uvećanja poreza, vratiti plate i penzije na nivo prije krize, pa su plate u javnoj administraciji porasle i do 30 odsto, a vraćeni su i prethodno otkazana četiri javna praznika. Socijalna davanja za siromašne su povećanja, dok su luksuzni porezi nametnuti domovima vrijednijim od 600 hiljada evra.

Novi premijer Antonio Košta tvrdio je da je štednja vratila zemlju tri decenije unazad, a ekonomski pristup koji je njegova vlada imala, protivnici su posprdno nazivali „vudu ekonomija“, najavljujući gotovo izvjesnu katastrofu. Dogodilo se upravo suprotno.

Portugal je uspio da privuče nove investicije, poveća plate i penzije, smanji fiskalni deficit, te uspostavi održivi ekonomski rast

Sa novim pristupom, Portugal je uspio i da privuče nove investicije i da poveća plate i penzije i da smanji fiskalni deficit. Sve to ne bi bilo moguće da Lisabon nema odlične odnose sa Njemačkom, koja je i jedna od najvećih investitora u Portugalu.

Ipak, rezultati su impresivni. Do kraja 2016. godine, nešto više od godinu dana od formiranje nove vlade, vlasti su mogle da se pohvale održivim ekonomskim rastom i skokom od 13 odsto u investicijama.

U nedavnom intervjuu ministar finasija Portugala Manuel Kaldeira Kabral pojasnio je kao je Portugal postao malo ekonomsko čudo EU.

Manuel-Kaldeira-Kabral-portugal
Manuel Kaldeira Kabral: Ukinuo politiku štednje

“Ukinuli smo politiku štednje koja je blokirala stopu rasta. Istovremeno smo nastavili da radimo na konsolidaciji državnog budžeta i smanjivanju duga. Socijalna davanja držimo u granicama, ali je dohodak građana veći. Prvi korak je bio osvojiti povjerenje investitora, ali i ljudi. Drugi korak je bio program –  capitalizar, koji je imao za cilj stvaranje boljih uslova za privredu, a posebno za mala i srednja poduzeća. Glavni izvor našega rasta su investicije i izvoz “, rekao je.

U istom intervjuu, Kabral je naglasio da je smanjenje plata uvijek najjednostavnije rješenje, ali to je uvijek i loše rješenje.

“Time se možda može povećati konkurentnost u kratkom roku, ali to nikada nije prava strategija za srednjoročnu i dugoročnu konkurentnost”, kaže Kabral.

Portugal ipak i dalje ima dugi obavezu da ga vrati, ali u odnosu na Grčku, razlika je više nego očigledna.