Nebo iznad BiH: Mister No ponovo leti

Nebo iznad BiH

Prema podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) u BiH je registrovano 85 civilnih letjelica, od kojih je 27 u privatnom vlasništvu. Od toga je za vlastite potrebe avion kupilo čak pet stanovnika BiH, čiji identitet, kako ističu iz BHDCA, ne smiju da otkrivaju. Za razliku od, recimo Hrvatske ili Srbije, radi se ipak o skromnim letjelicama – cijena ne prelazi 400.000 KM, koliko košta dvomotorna letjelica registrovana u Tuzli, u vlasništvu jednog Holanđanina. Vlasnik drugog dvomotornog aviona je italijanska firma “Industrie Monouso”, koja je u Kotor Varošu otvorila preduzeće, i ona je za svoje potrebe nabavila avion Tecnam P2006T. U pitanju laki putnički avion sa četiri sjedišta.

Firme AWG real estatenekretnine i SBA Communications, imaju žirokoptere

Preduzeće Eko-Bel iz Banjaluke je na ime firme kupila PA-25-235, lagani i “jednostavni” aviončić za “rekreaciju”. Nešto skuplje u svoj “vozni park” pridodale su firme AWG real estatenekretnine i SBA Communications, koje imaju žirokoptere – hibride aviona i helikoptera. Radi se o markama MTO Sport i Cavalon. Ono što je karakteristično za žirokoptere jeste da imaju puno veću toleranciju na vremenske uslove od bilo koje druge letjelice, te lete u uslovima u kojima ne može avion sa fiksnim krilom ili civilni helikopter. Što se tiče ostalih željeznih ptica našeg neba, uglavnom se radi o letjelicama poput one iz kultnog stripa Mister No, zmajevima sa motorima i jedrilicama.

Dragan Šolak ima “falkon 2000 LXS” plaćen 35 miliona evra

Situacija u  Hrvatskoj i Srbiji je sasvim drugačija. Tako suvlasnik SBB Dragan Šolak ima “falkon 2000 LXS” plaćen 35 miliona evra, dok “kralj šerpi” Filip Cepter posjeduje “bombardje” vrijedan 28 miliona evra. Tek nešto manje luksuzne “cesne” pokupovali su “kralj šećera” Miodrag Kostić Kole, biznismeni Petar Matić, Rodoljub Drašković i Mića Jovanović, kao i vlasnik “Pinka” Željko Mitrović, koji posjeduje “Er Pink”, flotu od šest aviona. Tu je i reditelj Emir Kusturica koji pored aviona ima i dva helikoptera.

Željko Kerum ima cesnu Citation

U Hrvatskoj se ističe Splićanin Željko Kerum, koji odnedavno ima cesnu Citation, mali i elegantni avion sa devet sjedišta za putnike. Naftni magnat Enver Moralić posjeduje turbomlazni Beechkraft, građevinski investitor Branko Maček vlasnik je modernog DA Diamond Stara, vrijednog 300.000 evra, opremljenog najboljom avio opremom Garmin 1000.