Satovi koje nose Bafet, Berluskoni, Đukanović…

Kažu da je sat jedan od najstarijih izuma u istoriji ljudske civilizacije. Ranije su ljudi vrijeme mjerili pomoću Sunčeve sjenke i na taj način neprecizno utvrđivali doba dana. Na tim osnovama je nastao i prvi sat. Zapravo, to su bili štapovi pobodeni u zemlju pod određenim uglom. Danas satovi, pored toga što njima mjerimo vrijeme, predstavljaju i statusni simbol. Nekim ljudima on je puno više od sprave za pokazivanje vremena, ali jako puno govori i osobi koja ga nosi. Čuveni italijanski političar i bivši premijer Italije Silvio Berluskoni vjerovatno posjeduje najskuplji sat. On reguliše svoj vremenski raspored pomoću ručnog sata vrijednog 540.000 dolara, modela Vacheron Constantin Patrimony Minute Repeater Perpetual Calendar.

Kako su objavili pojedini mediji, Dodik ima sat vrijedan 5.500 KM, švajcarskog proizvođača Longines – osnovica mu je napravljena od čelika, a površinu čini safir-staklo

Među pasioniranim zaljubljenicima satova, i to onih skupocjenih, je i Vladimir Putin, koji vrlo često nosi Leman Grande Date, čija je cijena 10.500 dolara. U njegovoj kolekciji je i Lange&Sohne, koji košta čak 400.000 evra. Sat je prekriven kristalnim staklom i ima zlatne kazaljke. Putin, navodno, ima najskuplju kolekciju časovnika, kada posmatramo sve svjetske vođe i ona je procjenjena na vrijednost od 700.000 evra.

Putin ima najskuplju kolekciju i ona je procjenjena na 700.000 evra

Svojim satom voli se podičiti i Milo Đukanović. A ima i zbog čega s obzirom koliko je novca za njega iskeširao. Vrijednost njegovog ručnog sata brenda Breguet Tourbillon iznosi 106 hiljada evra, pa on važi za političara koji nosi najskuplji sat u regionu. Predsjednik Republike Srpske u odnosu na Đukanovića je ispao mnogo skromniji, iako je i njegov sat samo utopija za većinu građana, jer košta oko osam prosječnih plata. Kako su nešto ranije objavili pojedini mediji, Milorad Dodik ima sat vrijedan 5.500 konvertibilnih maraka. U pitanju je skupocjeni sat švajcarskog proizvođača Longines, koji je napravljen tek u 1.000 primjeraka. Osnovica mu je napravljena od čelika, a površinu čini safir-staklo.

Đukanović: Vrijednost njegovog ručnog sata brenda Breguet Tourbillon iznosi 106 hiljada evra

Predsjednici svjetski poznatih kompanija, iako prema zvaničnim informacijama znatno više zarađuju od političara, nose mnogo “skromnije” ručne satove. Tako se i na ovom banalnom primjeru još jednom potvrdilo da je politka ipak najunosniji posao. Patek Phillippe Perpetual Calendar – sat koji košta 41.500 dolara izbor je finansijskog magnata i suosnivača AQR Capital Managementa, Klifforda Asnesa. Rolex Day Date President – ovaj model zlatnog Rolexa vrlo je popularan među poslovnim magnatima. Narukvica izrađena od 18-karatnog zlata i safirno staklo garantuju vrhunac kvaliteta, a upravo je ovaj sat omiljeni dodatak na ruci Vorena Bafeta. Iako još živi u kući koju je 1957. kupio za 31.500 dolara te nema smart phone, Rolex je luksuz koji ne želi propustiti te ga se gotovo nikad ne može vidjeti bez njega. Cijena sitnica, bar za Bafeta – 34.050 dolara.

Diter Zetsche, šef Daimlera, najčešće nosi Chopard Mille Miglia GMT Chronograph vrijedan oko 6.000 dolara

Akio Toyoda, predsjednik Toyote, najčešće nosi Patek Philippe Calatrava – prodajna cijena 21.500 dolara. Mark Filds, šef Forda ima Jaeger LeCoultre Master Reserve de Marche Q1488104, koji košta 9.350 dolara, a Diter Zetsche, šef Daimlera – ogromni koncern koji u sebi sadrži Mercedes-Benz, najčešće nosi Chopard Mille Miglia GMT Chronograph vrijedan oko 6.000 dolara. Majkl Korbat koji upravlja jednom od najvećih bankarskih kuća na svijetu – CEO Citigroup, često ga se može vidjeti kako nosi Jaeger LeCoultre Master Perpetual Calendar vrijedan više od deset hiljada dolara, a Džef Bezos, osnivač Amazona, ne krije svoju ljubav prema Ulysse Nardin Dual Time – satu vrijednom oko 7.700 dolara. Ruku Džefri Imelta, šefa General Electrica, godinama krasi Breitling Chronospace vrijedan oko šest i po hiljada dolara.

Predsjednici svjetski poznatih kompanija, iako prema zvaničnim informacijama znatno više zarađuju od političara, nose mnogo “skromnije” ručne satove. Tako se i na ovom banalnom primjeru još jednom potvrdilo da je politka ipak najunosniji posao

Interesantno je spomenuti i Džon Vatsona, šef Chevrona, jedne od najvećih naftnih kompanija na svijetu, kojii obožava Breitling Aerospace sat, vrijedan 2.590 dolara, ali i Tima Kuka, šef Applea, već godinama na čelu jedne od najskupljih kompanija na svijetu, koji očekivano nosi Apple Watch od 269 dolara. Uprkos svom bogatstvu većem od 10 milijardi dolara, Stefan A. Švarcman iz Blackstone Grupe nije razmetljiv, a to dokazuje njegov odabir. Na njegovoj ruci je Shinola Runwell Chronograph od 750 dolara