U stilu Hobita: Napravio neobičnu kuću nadomak Banjaluke

Arhitekta Ognjen Šukalo napravio je  u Prijakovcima kod Banja Luke staklenik od prirodnih materijala, u čijoj unutrašnjosti i na krovu rastu razne biljke. Uskoro planira i gradnju prvih stambenih kuća od slame i gline.

Da li biste mogli zamisliti sebe kako živite u kući od isključivo prirodnih materijala? Slame, zemlje i drveta? Da nemate klimu, ni centralno grijanje? Da je vaš izolator samo slama i zemlja? Za nas je to još gotovo nezamislivo, ali trend vraćanja prirodi i života u kućama sagrađenim isključivo od prirodnih materijala sve je prisutniji širom svijeta. Takav način života je ekološki prihvatljiviji, zdraviji i jeftiniji. Slama, u kombinaciji sa zemljanim materijalima je pri tome prirodni izolator i kao što štiti od vrućine, tako i grije od hladnoće. Kuće građene na ovom principu pomalo podsjećaju na idilični Hobiton iz Gospodara prstenova. Na internetu možete naći mnoštvo fotografija koje prikazuju romantične enterijere i eksterijere, kao i mnoštvo savjeta o gradnji prirodnim materijalima i upotrebljivosti ovih stambenih objekata.

U Prijakovcima, na imanju svojih roditelja, Šukalo je izgradio objekt isključivo od prirodnih materijala. U njemu, za sada, žive sadnice raznog drveća, ali uskoro Ognjen planira početi rad i na prvim stambenim objektima

Neke od tih savjeta primijenio je i Ognjen Šukalo, diplomirani inženjer arhitekture iz Banja Luke. U Prijakovcima, mjestu nadomak grada na Vrbasu, na imanju svojih roditelja, izgradio je jedan takav objekt isključivo od prirodnih materijala. U njemu, za sada, žive sadnice raznog drveća, ali uskoro Ognjen planira početi rad i na prvim stambenim objektima.
Kada je riječ o samim troškovima gradnje, ovakva vrsta gradnje je svakako jeftinija. Kamen ne košta mnogo, drvo manje-više, ali slama i glina su vrlo jeftini, a nekad i potpuno besplatni. Dodaje da je najveći neprijatelj ovih materijala voda, a ne vatra, pa je potrebna posebna pažnja da se preduprijedi ulazak kiše, curenje instalacija, ili – kroz izbor lokacije – da se izbjegne plavljenje od vode.

Svoj neobični objekt Ognjen je gradio svojim sredstvima i trudom od 2011. do 2014. godine. U tome mu je pomogla njegova porodica, a s obzirom da predaje kao viši asistent na Arhitektonsko -građevinskom fakultetu u Banjaluci, u pomoć su mu priskočili i studenti.