Analitičari: Švajcarski franak će nastaviti da pada

U posljednjih godinu dana, polako ali stabilno, švajcarski franak slabi u odnosu na evro. Najvažniji razlog slabljenja je značajna precjenjenost švajcarske valute. Zbog statusa sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, na početku finansijske krize, CHF je počeo naglo jačati. U idućim godinama, zbog bankrota Grčke, ali i rata u Ukrajini, franak je, po mnogim parametrima, postao najprecjenjenija valuta na svijetu.

To je počelo stvarati ekonomske probleme poput pada izvoza i straha od deflacije, što nije dobro za zaposlenost i privredni rast, procjenjuje se u analizi Admiral Marketsa. Zbog toga je švajcarska centralna banka (SNB) godinama namjerno održavala kurs na željenom nivou, ali taj poduhvat je postao preskup. Zbog toga je bez najave prekinut, što je uzrokovalo dodatno naglo jačanje CHF početkom 2015. godine. Ali, predstavnici SNB su i dalje u svim javim nastupima govorili da je švajcarski franak ekstremno precjenjen, te da oni rade na tome da ga oslabe.

U roku godinu ili dvije CHF u odnosu na EUR može biti još 5-10 odsto slabiji

Čini se da je aktivnost SNB-a u posljednjih godinu dana napokon počela davati rezultate. Dodatni faktor koji je doveo do slabljenja CHF je popravljanje privredne situacije u Evropi, zbog čega je pao interes za držanjem kapitala u “sigurnom utočištu”, kao što je švajcarska valuta.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će franak nastaviti slabiti. Naime, tečaj EUR/CHF se i dalje nalazi ispod nivoa koju bi švajcarska centralna banka htjela. Verbalnim i tržišnim intervencijama će SNB vjerovatno kad tad uspjeti kurs dovesti na prihvatljiv nivo, na kojoj će franak biti slabiji nego sad.

Ekonomska situacija u Evropi, ali i na globalnom nivou, trebalo bi se i dalje popravljati, a u takvoj situaciji franak ima tendenciju slabiti. U roku godinu ili dvije CHF u odnosu na EUR, može biti još 5-10 odsto slabiji.