Avantura: Vožnja u tenku, polarna svijetlost i kitovi

kosmos-rusija-turizam-avantura

Da li sanjate o tome da vozite tenk, da na nekoliko dana isprobate život specijalnog agenta ili da u Bajkonuru uživo gledate lansiranje rakete?

Iako je kosmički turizam još uvek daleko od toga da postane svima dostupan, imate ipak mogućnost da barem na kratko isprobate kako se osjeća kosmonaut. Letove u bestežinskom stanju nedaleko od Moskve nude mnoge ruske turističke agencije. Leti se u ruskom avionu Iljušin Il-76 MDK, koji je konstruisan za treninge pravih kosmonauta. Morate imati dobro zdravlje, a ova vožnja će vas koštati od 3.000 do 5.000 dolara.

lansiranje-rakete-rusija
Petodnevni aranžman na Bajkonuru košta 1679 dolara

Još jedna uzbudljiva mogućnost koja se nudi ljubiteljima kosmosa je da uživo prisustvuju lansiranju rakete „Sojuz”. Petodnevni aranžman na Bajkonuru koštaće vas najmanje 1679 dolara. To nije jeftino iskustvo, ali sigurno ćete imati dobru priču za vaše unuke.

voznja-u-avionu-rusija
Za let u trajanju od 25 minuta potrebno izdvojiti 10.609 dolara

Želite li neko ekstremnije iskustvo? Provozajte se u ruskom lovcu MiG-29 zajedno sa pilotom i čak pokušajte da izvedete neke akrobacije. Letovi koje nudi jedna ruska  agencija izvode se iznad Nižnjeg Novgoroda, ali budite spremni da potrošite čitavo bogatstvo (600.000 rubalja, tj. 10.609 dolara za let u trajanju od 25 minuta). Ako želite nešto pristupačniju opciju, izaberite let u školskom avionu L-29 ili L-39. Kako reklamira agencija „Country of Space tourism”, 20-minutni let u L-29 koštaće vas 35.000 rubalja, odnosno 628 dolara, ili ćete platiti 80.000 rubalja, odnosno 1.414 dolara, za polučasovni let u L-39. Osim toga, nećete morati da idete daleko od Moskve, s obzirom da se letovi izvode 200 kilometara od ruske prestonice.

voznja-tenkom-u-rusiji
Vožnja u tenku za samo 180 dolara

Da, sada svako može da postane i dio tenkovske posade. Osim toga, vožnja je dostupna nedaleko od Moskve po sasvim pristojnoj cijeni od 9.000 rubalja (160 dolara) po osobi ili 17.000 rubalja (300 dolara) za grupu od četvoro.

prezivljavanje-u-rusiji-turizam
Jednodnevni trening u specijalnim snagama Rusije košta 105 dolara

Najviše pet dana možete provesti živeći i trenirajući kao pravi pripadnik specijalnih snaga Rusije. Naučićete osnovne veštine gađanja iz vatrenog oružja, borbe prsa u prsa, penjanja i jurišanja na zgrade. Jednodnevni trening u Podoljskom rejonu nedaleko od Moskve koštaće vas oko 6.000 rubalja (105 dolara) i donijeće vam diplomu koja dokazuje da ste iskusili život specijalca.

prezivljavanje-u-prirodi
Učenje osnovnih vještina preživljavanja: 300 dolara

Još jedna uzbudljiva mogućnost koja vam se nudi u Rusiji je da zađete duboko u divljinu i od iskusnih ruskih instruktora naučite neke osnovne vještine preživljavanja. Karelija, Ural, Bajkalsko jezero i Tverska oblast su samo neke lokacije za potencijalnu avanturu, u kojoj ćete naučiti kako da postavite kamp, kako da nađete i prečistite vodu, kako da u divljini založite vatru i pružite prvu pomoć. Nedelju dana ovakvog treninga koštaće vas najmanje 17.000 rubalja (300 dolara) po osobi.

putovanje-na-sjeverni-pol
Ledena avantura: 25.000 dolara

U Rusiji se možete priključiti turističkom pohodu do Sjevernog pola. Nakon što na ledolomcu isplovite iz Murmanska, imaćete priliku da vidite bijele medvjede, morževe, pa čak i da se okupate u Sjevernom ledenom okeanu. Ali, to nije jeftino iskustvo. Za oko dvije nedjelje sjevernih avantura treba da izdvojite 25.000 do 28.000 dolara.

polarna-svjetlostDa li ste oduvijek sanjali o tome da vidite polarnu svijetlost? U Rusiji postoji veliki broj mjesta na kojima možete ostvariti taj san. Naravno, zbog nepredvidivih vremenskih uslova nijedna turistička agencija vam ne može garantovati da ćete zaista vidjeti ono što ste željeli, ali to ne spriječava turiste iz Kine, na primjer, da sa tim ciljem masovno dolaze u Murmansku oblast.

kupanje-u-ledenoj-vodi
Ronjenje pod ledom: 49 dolara

Ima tako mnogo stvari koje možete raditi na Bajkalskom jezeru, ali najekstremnija među njima vjerovatno je ronjenje pod ledom. Led je tako čist da ronilac može da vidi osobu koja stoji na površini jezera. Osim toga, imaćete priliku da vidite ledene skulpture koje nastaju pod ledom, a možda sretnete i neke stanovnike jezera. Jednodnevna tura košta samo 2.800 rubalja (49 dolara), dok za cjelonedjeljnu avanturu sa agencijom Crocodile club treba da izdvojite 85.000 rubalja (1.500 dolara).

skijanje-kamcatka-rusijaNa Kamčatki praktično ne možete naći ravnicu. Zato je tu veliki broj planinskih vijenaca i oko 300 vulkana. Ako ste spremni na slobodan stil i nepredvidive terene, možete se do mile volje spuštati niz ove padine prekrivene savršenim snijegom. U tome vam po pozamašnoj cijeni može pomoći i helikopter. Takvu avanturu sigurno nećete zaboraviti.

potraga-za-kitovima
Druženje sa kitovima: 530 dolara

Na Zemlji ne postoji veliki broj mjesta gdje možete vidjeti kitove, ove rijetke džinove okeana, ali ruska obala Tihog okeana i Arktički region spadaju među njih. U ponudi ima nekoliko turističkih tura koje prate maršrute na kojima se obično pojavljuju kitovi.

One polaze iz gradova kao što su Murmansk, Južno-Sahalinsk i Belomorsk, a razlikuju se po cijenama, trajanju i predviđenim aktivnostima. Najjeftinija opcija je cjelonedjeljno putovanje po Bijelom moru koje nudi agencija Pro Adventure za samo 30.000 rubalja (530 dolara).

Izvor: Russia beyond