Brod “Galeb”: Od ploveće Titove rezidencije do olupine

brod-galeb

Titov brod mira”Galeb”, bio je školski brod jugolsovenske ratne moranrice. Osim što su se na njemu školovali oficiri, podoficiri i mornari on je imao još jednu namjenu – postao je ploveća rezedencija maršala Tita.

Brod je prvi put u fokus međunarodne javnosti došao u martu 1953. kada je, išavši na susret sa Vinstonom Čerčilom, Tito, kao prvi komunistički vođa u istoriji koji je posjetio Ujedinjeno Kraljevstvo, brodom uplovio u Temzu.

Od marta 1953. godine, Tito je Galebom putovao 14 puta, pritom posjetivši 18 zemalja na tri kontinenta – Evropi, Aziji i Africi, pristavši u 29 luka, od kojih u neke i više puta. Tokom posjeta Galebovom palubom prošli su mnogi državnici i predstavnici prijateljskih zemalja – od engleskog premijera Vinstona Čerčila, grčkog kralja Pavla i kraljice Frederike do etiopskog cara Hajla Selasija i marokanskog kralja Hasana II.

Tito-brod-galeb
Tito je bio prvi komunistički vođa u istoriji koji je posjetio Ujedinjeno Kraljevstvo i brodom uplovio u Temzu

Tito je posljednji put Galebom plovio 1979. Poslije njegove smrti Galeb se koristio za obuku pitomaca i mornara JRM, a kada je počeo raspad Jugoslavije korišćen je za izvalčenje jednica JNA iz Slovenije i Hrvatske.

Brod je mnogo kasnije kupio za 750.000 dolara Džon Pol Papanikolu, grčki brodovlasnik sa američkim državljanstvom. Novi vlasnik je jahtu poslao u riječko brodogradilište Viktor Lenac – Kraljevica. Papanikolau je želio Galeb da preuredi u luksuzni ploveći kongresni centar, što je trebalo da košta 15 miliona dolara.

Ipak, zbog krize Grk je brodogradilištu Viktor Lenac ostao dužan 2,3 miliona dolara i nekoliko stotina hiljada dolara za lučke takse. Novac nikad nije uplaćen, a Galeb je ostao u Rijeci zaplijenjen. Zbog duga brodovlasnika, sud u Rijeci je brod dao u stečajnu masu brodogradilišta. Na aukciji brod je kupio grad Rijeka za 150.000 dolara s namjerom da ga pretovori u ploveći muzej.