Divlji konji sa obronaka planine Cincar

Livanjski

Južni obronci planine Cincar, visoravan Kruzi, dom su krdu divljih konja već pola vijeka. Život ispod otvorenog neba, nepregledni pašnjaci i nedirnuta priroda čini ih posebnima. Ukupan broj divljih konja danas se kreće oko 500 grla.

Livanjski-divlji-konji-vodaKreću se u desetak manjih grupa, koja se ljeti radi nestašice vode skupe oko prirodnih lokvi s vodom pa se čini kako su svi jedno veliko krdo.

livno_divlji_konji-hranaPorijeklo ovih divljih konja nije vezano za prirodu, nego su u pitanju konji koji su služili kao mehanizacija za poljoprivrednu proizvodnju. Pojavom traktora vlasnici su konje umjesto prodaje ili ubijanja pustili u prirodu. Usljed velikih ekonomskih i ratnih migracija ljudi su napuštali svoje domove i domaće životinje. Srećom vojska ih je pustila u prirodu. Odmah poslije rata broj divljih konja je sveden na minimum, oko 50-tak grla te je rastao do otprilike 200 grla kada su 2010. godine zaštićeni. U proteklim godinama ukupan broj se udvostručio, jer se sistematski počelo brinuti o njima.