Đorđe Jerić: Pola Nijagare u njegovom vlasništvu

Đorđe Jerić

Nijagarini vodopadi, jedno od sedam svjetskih čuda, najveći poslije Viktorijinih, posjetom od 12 miliona turista godišnje, prava su fabrika para. Kompleks koji nadvisuje Nijagarine vodopade, sve što je potrebno turističkoj posjeti Nijagari, uključujući i Skajlon toranj, u vlasništvu je Đorđa Jerića.

Ako stanete nasred mosta koji spaja SAD i Kanadu, vidi se da je Amerika prilično uskraćena za pogled na divovski vodopad. Ukoliko žele da vide ljepotu i snagu vodopada, koji se obrušava sa 50 metara visine i protokom od 128 hiljada kubika u minuti, Amerikanci moraju da pređu na kanadsku, Jerićevu stranu. Jerića, koji je rođen tu, smatraju jednim od najbogatijih u Kanadi. Mnogi misle da je pola Nijagare zapravo njegovo vlasništvo, jer tu ima mnoštvo hotela i restorana na najatraktivnijem mjestu, pored samih vodopada.

Jerićev otac, inače vrlo talentovan za biznis, počeo je od ušteđevine da kupuje placeve. Kada je probijen auto-put pored njega je sagradio kabine za prenoćište i boravak tokom vikenda, za putnike i prve turiste. Bilo je to 1941.

U stvaranju kompleksa hotela u Americi, Jerićeva priča je prava američka. Njegov otac Pane je došao u Kanadu 1912. iz slavonskog sela Gorica kod Nove Gradiške. Kad se doselio u Nijagaru imao je samo 17 godina. Zaposlio se kao fizički radnik na željeznici, u kojoj je penzionisan 45 godina kasnije kao direktor izgradnje pruga u Kanadi. Nijagara je tada bila malo selo na obali rijeke, pa je otac, inače vrlo talentovan za biznis, počeo od ušteđevine da kupuje placeve. Kada je probijen auto-put pored njega je sagradio kabine za prenoćište i boravak tokom vikenda, za putnike i prve turiste. Bilo je to 1941. I prvi posao Đorđa sa 13 godina je bio upravo izdavanje tih kabina, kojima je otac dao ime Holidej Inn.

Jerić se založio da u ambijent Nijagare uklopi spomenik Nikoli Tesli

Svoj prvi motel Jerići su izgradili 1956. uz autoput Kraljice Elizabete, 130 kilometara od Toronta, kasnije još jedan, a 1962. treći. Hotel Holiday Inn sagradili su 1965. Na istom posjedu, pored vodopada, kupili su Pyramid Place, onda još jedan objekat sa 65 soba. U taj nesvakidašnji dar prirode priklonio se ogroman betonski toranj na samo 200 metara od obale. Skajlon toranj je kupio za 10 miliona dolara. On ima tri lifta koji stižu na vrh za 57 sekundi i razvoze goste na vidikovac, u restoran i u salu za ručavanje koja se okreće i pruža mogućnost da kad je vedro nebo vidite okolinu u SAD i Kanadi na čak 129 kilometara. Jerići su sa troje dece danas i faktički prvi ljudi Nijagare, jer upravo je njima država Kanada ponudila da ovo svjetsko čudo prirode pretvore u Nacionalni i turistički park.