Domišljati preduzetnik: Prodaje vazduh Kinezima

Engleski preduzetnik zarađuje hljade evra mjesečno prodajući vazduh. Doslovno. Leo De Vats dobio je ideju za ovaj poslovni potez zbog lošeg kvalitete vazduha u Kini. Odlučio je preduzeti nešto. Kupio je gomilu staklenki i počeo ‘loviti’ vazduh, pakovati ga i prodavati u Kini. Staklenka svježeg engleskog vazduha košta oko 125 maraka, a De Vats tvrdi da je do sada prodao oko 180 staklenki.

Njemu pomaže i njegova porodica koja vazduh lovi pomoću posebno dizajniranih ‘mrežica’. Kažu kako posebno paze da u staklenki ne bi završila trava ili kukac kako bi njihov premium proizvod ‘održao određene standarde’.

De Vats opisuje engleski vazduh kao ‘Louis Vuitton ili Gucci’ svježeg vazduha

Domišljati preduzetnik objašnjava i kako ovo nije lak posao jer se ponekad ustaju u zoru kako bi otišli na obalu i ondje “ulovili miris šume i mora”. Staklenke pakuju i šalju u Kinu, a kada se ona otvori, ‘doživljaj’ traje samo nekoliko sekundi. Ali, to ne spriječava Kineze da za njega izdvoje oko 125 maraka. De Vats opisuje engleski vazduh kao ‘Louis Vuitton ili Gucci’ svježeg vazduha, a naziv firme, Aethaer, dolazi od grčke riječi za svjež vazduh. Zaključio je kako je ovo luksuzan proizvod, te da svi koji tvrde da je njegov cilj prevariti ljude i zaraditi moraju imati na umu da “se staklenke pune na livadama i plažama, a ne u garažama”.