Ekonomično i praktično: Vjetroturbina koja izgleda kao drvo

vjetroturbine-francuska

Postoje dva ključna problema sa vjetroturbinama: to su velike, nametljive strukture i ne funkcionišu na laganom povjetarcu. A šta ako bi turbina izgledala kao drvo i radila na laganom vjetru?

Prije par godina u Parizu, dok su svjetski lideri diskutovali o aktu o klimatskim promjenama, par ulica dalje kreirana su dva prototipa vjetrenjača u obliku drveta,, koji su tiho generisali čistu energiju iz nježnog gradskog vjetra.

Dizajnirano i napravljeno od strane francuske kompanije New Wind, ovo “drveće” ima plastične listove koji se tiho okreću na povjetarcu, bez obzira iz kog pravca duvao. Dok veće gradske turbine mogu raditi samo pri brzinama vjetra od preko 35 kilometara na čas, listovi čuvaju energiju od vjetra brzine manje od osam kilometara na sat.

vjetroturbine-lopatice
Na drvetu se nalazi 54 list-turbine koje mogu da sakupe oko 2.400 kWh godišnje

Drveće je visoko preko devet metara i široko sedam metara, sa ukupno 54 list-turbine koje mogu da sakupe do 5.4 kilovata energije odjednom i do 2.400 kWh godišnje. New Wind procjenjuje da drveće može da pokrije polovinu godišnjih potreba za energijom u prosječnom francuskom domaćinstvu, ili da potkrijepi jednu malu kancelariju.

Značajna prednost upotrebe energije vjetra u odnosu na solarnu energiju je prostor. Solarni niz veličine 5.4 kWh zauzeo bi oko 131 kvadratni metar krova, dok bi zakrivljene grane ovog drveća mogle da se zakače za bilo koji balkon ili krov.