Eskobar: Put od profesionalnog vozača do kriminalca

U Kolumbiji, sedamdesetih godina prošloga vijeka, ljudi su obožavali Renault 4. Bio je to njihov ekvivalent VW Bube ili Fiata 500. Jeftin, praktičan i izdržljiv, “Renaulito”, kako su ga zvali, bio je nacionalni simbol i do dan-danas ostao kultnim automobilom. Pablo Eskobar, kao i mnogi mladići u Kolumbiji, volio je maleni francuski auto. Štaviše, legenda kaže kako je narkobos bio za upravljačem zelenog Renaulta 4 na dan svoga prvog hapšenja, 1974. godine. Njegova sestra Alba Marina u jednom je intervjuu izjavila kako je Pablo toliko obožavao Renault 4 da je nerijetko svojim prijateljima davao skupocijene automobile u zamjenu za maleni Renault.

Kao i mnogi mladići u Kolumbiji, Eskobar je volio maleni francuski auto. Štaviše, legenda kaže kako je narkobos bio za upravljačem zelenog Renaulta 4 na dan svoga prvog hapšenja

Eskobar je bio ambiciozan, ali osrednji vozač

Godine 1979. “El Patron” debitovao je u trkama, u Renault 4 Kupu. Nastupio je na trci sa četiri automobilima, jednim za sebe i svoga bratića Gustava Gaviriju, uz još dva rezervna. U to vrijeme javnost još nije znala za “posao” kojim se Pablo Eskobar zaista bavi, već se pričalo kako je zapravo legalni biznismen koji je počeo trgovati bicklima, a proširio se na trgovinu automobilima. Prema svim navodima, Eskobar je bio ambiciozan, ali osrednji vozač. Nakon šest trka 1979. godine, bio je drugi u generalnom poretku vozača, a jednome je novinaru rekao “Ne mogu poreći, život me voli, ja sam sretan čovjek”.

U to vrijeme javnost još nije znala za “posao” kojim se on zaista bavi

Naravno, Pablo se nije libio koristiti svoje “neprofesionalne” metode u trkama. Jednom je prilikom iskoristio svoju dobru povezanost s lokalnom policijom kako bi osigurao da njegov najljući protivnik zakasni na trku. Tada je njegov rival Alvaro Mejia izjavio kako ga je policija zadržavala na putu do staze, pregledavajući svu moguću dokumentaciju. Iako je Renault 4 bio njegov omiljen automobil, Pablo Escobar sjeo je za upravljače mnogo snažnijih “mašina”, poput 560 “konja” snažnog Porschea 935, koji je vozio na brdskoj trci u Medellinu.

Porschea 935 je vozio na jednoj od brdskih trka u Medellinu

Kladio se s tada najpoznatijim kolumbijskim vozačem Ricardom Londonom kako će uspjeti završiti unutar 15 sekundi više od njegova vremena. Pablo je uspio ostati unutar osam sekundi, a toga dana Porsche 935 u Martini bojama izgledao je poput svemirskog broda siromašnim stanovnicima Medellina. Na kraju trke Eskobar je ponosno proslavio svoju “pošteno dobijenu” opkladu. Pablo Eskobar svoj je kraj dočekao 1993., kada je ubijen od strane kolumbijske policije. U svom najjačemu razdoblju, Pablo je dnevno zarađivao oko 70 miliona dolara.