Francuska pomaže sirotinji: Nema bacanja hrane

supermarket, Francuska

Supermarketi u Francuskoj dobili su zabranu da uništavaju robu koja je neprodana, već se od njih traži da sve proizvode doniraju u humanitarne svrhe. Svi objekti koji posluju na prostoru većem od 400 kvadrata moraće da odlažu robu i čuvaju je u zaključanim skladištima. Supermarketima će biti zabranjeno namjerno kvarenje hrane kako je ne bi po kontejnerima jeli beskućnici. Takođe, humanitarne organizacije moraće da tu hranu drže na mjestu koje ima prihvatljive higijenske uslove i da ih distribuiraju s dostojanstvom.

Supermarketima će biti zabranjeno namjerno kvarenje hrane kako je ne bi po kontejnerima jeli beskućnici

Naime, u posljednjih nekoliko godina sve veći broj porodica, studenti, nezaposleni i beskućnici u Francuskoj su primorani da jedu iz kontejnera velikih supermarketa. Svi oni uspijevaju da pronađu hranu u kontejnerima, koja je na nekoliko dana do isteka roka. Ukoliko supermarketi prekrše donijeti zakon, slijedi im kazna od 75.000 evra ili dvije godine zatvora za odgovorno lice.

S obzirom koliko građana u BiH živi ispod linije siromaštva, ovdašnje vlasti bi možda trebale da se ugledaju na Francusku i prepišu pomenuti zakon. Ali teško se otrgnuti od starih navika, jer se većina njih do sada ponašala poput Superhika, legendarnog lika iz stripa Alan Ford, koji je imao devizu – Otmi od siromašnih i daj bogatim. Jer, ko bi se još brinuo o sirotinji.

Da je Francuska po mnogo čemu specifična zemlje, baš kao i BiH, govori i podatak da su oni i prva zemlja na svijetu koja je zabranila prodaju plastičnih čaša i tanjira. Prema ovom zakonu jednokratno plastično posuđe poput tanjira, čaša i pribora za jelo, moraće da bude napravljeno od biološki dobijenih materijala koji mogu da se recikliraju. Kompanije koje proizvode takvo posuđe moraće da se prilagode novoj mjeri do 1. januara 2020. godine. Čudna neka država Francuska, zar ne?! I o okolini brinu.