Fridman: Evropska unija je osuđena na propast

Propast Evropske unije

Da Evropska unija ne stoji najbolje stara je vijest. Međutim, analitičar Džordž Fridman potpuno je uvjeren da ima nekoliko bitnih razloga zašto je EU osuđena na izumiranje. Geografija evropskog kontinenta dovela je do velikih razlika među državama. Kako Evropska unija slabi, regionalne i lokalne potrebe izlaze u prvi plan, a podjele postaju sve dublje. Njemačka nema značajnije prirodne granice, piše Fridman.

Fridman: Italija, Španija i Grčka su zarobljeni u monetarnoj uniji sa Njemačkom

Lokacija države, prošarana dubokim rijekama te pristup morskim lukama dali su joj pristup evropskim i svjetskim tržištima. Ipak, Njemačka je zbog svog položaja izložena vojnim napadima Francuske sa zapada i Rusije s istoka. Kao rezultat svega toga, Njemačka je često pokušavala vladati sjevernoevropskom ravnicom bilo ratom ili savezništvom. Južna Evropa, kao čista suprotnost toga ima jako malo plovnih rijeka, Alpe odvajaju Apeninski poluotok od ostatka Evrope, ali to nije spriječilo upade raznih osvajača u Italiju. Od Hannibala do Napoleona su vojske i vojskovođe okupirale Italiju. Južnoevropska privreda ima manje koristi od Evropske unije nego sjeverna. Italija, Španija i Grčka zarobljeni su u monetarnoj uniji sa Njemačkom, koja ima privredu izvozno orijentisanu, tvrdi Fridman.

Francuska i nordijske zemlje imaju različite ciljeve, ali i različite temelje ekonomije od ostatka Evropske unije. Francuska želi biti ekonomski kontrapunkt Njemačkoj, ali nemaju dovoljno razvijenu ekonomiju. Britanci su odlučili napustiti EU, ali svejedno ne žele dopustiti vojni rast Unije. Pokušavaju ostati dovoljno dobri prijatelji s SAD-om, ali istovremeno žele ostati neprocjenjivi partner Uniji. Sve te države žele održati značajnu dozu samostalnosti u odlučivanju o bezbjedonosnim pitanjima. Sjetimo se samo da Britanija i Francuska imaju stalna mjesta u Savjetu bezbjednosti UN-a. S druge strane, istočna Evropa teži sve većoj sigurnosnoj integraciji zato što su još uvijek svježa sjećanja na Sovjetski savez. Takve podjele već su dovele do rasta nacionalizma u raznim državama Evrope.