Hit biznis: Iznajmljuju kokoške i koze

iznajmljivanje-kokosaka

Želja ljudi da jedu svježa jaja humano uzgajanih kokošaka zaslužna je za uspjeh novog hit biznisa u SAD – iznajmljivanje ovih pernatih životinja.

Džen Tompkins je prije par godina u Pensilvaniji osnovala kompaniju “Iznajmite kokošku“ i od tada je proširila poslovanje na još tri američke države. Iznajmljivanje kokošinjca je sve popularnije širom SAD, a neke porodice iznajmljuju kokoške radi edukativnog iskustva svoje djece.

Početna cijena je oko 150 dolara mjesečno, a najosnovniji paket uključuje dvije kokokške, kokošinjac i hranu

Cijena iznajmljivanja zavisi od kompanije, lokacije i vremenskog perioda, a početna cijena je oko 150 dolara mjesečno. Najosnovniji paket uključuje dvije kokokške, kokošinjac i hranu, a novi vlasnik odgovore na sva pitanja može dobiti putem telefona. Ukoliko nije zadovoljna, mušterija može da vrati kokošku ranije, a može i da je usvoji ukoliko sve ide kako treba.

iznajmljivanje-koza
Koze umjesto kosilice sređuju travnjak ispred kuće

Odnedavno se u Americi može iznajmiti i koza, koja će umjesto kosilice srediti vaš travnjak ispred kuće. Najbolja stvar je da se usluga plaća tek kada koza obavi svoj posao, a loša vijest je što usluga još nije raširena, jer se nudi samo na određenim mjestima, poput Sijetla, te nekih gradova u Kaliforniji.