Holandija: Studenti uspjeli napraviti “biljni auto”

Ekipa s Eindhoven University of Technologyja proizvela je prvi automobil na bazi biljnih vlakana. Srudenti svake godine proizvede električni automobil kako bi testirali nove tehnologije i vlastite vještine, ali ove godine poželjeli su učiniti nešto potpuno drugačije.
“Željeli smo izraditi šasiju od bio vlakana, pa smo zasadili lan. Lanena vlakna su vrlo snažna, a to je idealno za proizvodnju jakih kompozita”, objasnili su oni.
Sami su izradili lanena vlakna isušujući za ljeta hiljade biljaka u polju. Zatim su odvajali vlakna i tkali ih u 100-metarske rolne koje su sušili još jednom. Potom su ih polagali jednu na drugu i stavljali ih u peć kako bi snažnim pritiskanjem dobili čvrste listove lanenih vlakana. Kako bi se dodatno pojačala čvrstoća, dodavali su saćastu PLA (polylactic acid) strukturu između svaka dva lista lanenih vlakana. Krajnji rezultat su nekoliko velikih ploča koje su potom rezane na željene mjere.

Osamdeset odsto šasije proizvedeno je iz lanenih vlakana

Prema njihovim tvrdnjama 80 odsto šasije proizvedeno je iz lanenih vlakana. Ona nisu samo ekološki prihvatljiva nego su i znatno lakša od ostalih materijala i lako se recikliraju. Nisu radili crash-test, ali tvrde kako saćasta struktura znači da šasija na bazi lanenih vlakana ima istu strukturnu čvrstoću kao i šasija izrađena iz fiberglasa, što nije daleko od čvrstoće aluminijuma.