Holanđanima i Hrvatima penzija veća od plate, a u BiH…

penzioneri

Penzioneri u Holandiji, Turskoj i Hrvatskoj mogu biti najzadovoljniji penzijama, jer iznose više od 100 odsto radne plate, pokazala je analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sprovedena u 35 zemalja svijeta.

Holandski i turski penzioneri primaju od 101 do 102 odsto radne plate kada se penzionišu, dok penzije u Hrvatskoj iznose 129 odsto radne plate.

Prema procjeni OECD, visokim penzijama mogu se pohvaliti i Indijci koji primaju 99 odsto radne plate, dok enzije u Portugaliji iznose 95 odsto, a u Italiji 93. S druge strane, penzioneri u Velikoj Britaniji su u najgorem položaju s obzirom da primaju tek 29 odsto radne plate kad se penzionišu.

Kada su u pitanju najmnogoljudnije zemlje, Amerikanci primaju penzije u visini od 49 odsto, a Kinezi 83 odsto.

penzioneri-parkKada je u pitanju BiH, prosječna penzija iznosi tek oko 40 odsto jedne plate.

Ipak, iako većina tih brojeva izgleda velikodušna ili skromna u pojedinim slučajevima, zdravstveni sistemi su presudni za životni vijek penzionera. Bolja zdravstvena zaštita u razvijenim i zemljama u razvoju znači da ljudi žive duže, pa samim tim i više godina primaju penziju.

Prema podacima Svjetske banke, penzioneri u šest zemalja s najboljim penzionim i zdravstvenim sistemom žive između osam i 11 godina duže nego u ostatku svijeta. Te zemlje su Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Japan, Holandija, Kanada i Australija.

Najveći problem penzionih sistema u svijetu su povećanje starosti u kojoj se žene mogu penzionisati. U Velikoj Britaniji neće moći biti moguće penzionisanje prije 66 godine do 2020, dok će između 2026. i 2028. starosna granica za penzionisanje biti pomjerena na 67 godina.