Ima li razloga za paniku: GMO sjeme u BiH?!

Da li genetski modifikovana sjemena na mala vrata ulaze u BiH? Policijskim žargonom rečeno – osnovana sumnja postoji, iako nadležni takvu mogućnost odbacuju. Naime, nedavno su se našem tršištu pojavila sjemena i pesticidi Poljoprivrednog institute iz Osijeka i vjerovatno ništa ne bi bilo sumnjivo da se u stvari ne radi o sjemenima sa oznakom njemačke kompanije “Bajer”. Podsjećanja radi, prije par mjeseci ovaj gigant, čiji je fokus proizvodnje do sada bio baziran uglavnom na proizvodnji lijekova, preuzeo je kontraverznu američku kompaniju “Monsanto”, poznatu upravo po proizvodnji i distribuciji genetski modifikovanih sjemena širom svijeta. Spajanje sa “Bajerom” trebalo je da otvori vrata Evrope za GMO proizvode.

Mediji i stručnjaci već godinama upozoravaju na rad ove američke kompanije, zbog bojazni da njihovi proizvodi dovode do teških bolesti. “Monsanto” naime proizvodi sporni raundap –  sintetički herbicid glifosat za koji ekološke grupe tvrde da izaziva rak i disfunkciju endokrinog sistema.

“Monsanto” je nakon katastrofalnih poplava donirao poplavljenima u BiH genetski modifikovano sjeme kukuruza

Prije par godina, “Monsanto” je nakon katastrofalnih poplava donirao poplavljenima u BiH, u vrijednosti od 275.000 evra, genetski modifikovano sjeme kukuruza, a nešto prije toga pokušali su naše tržište “progurati” i GMO šljive. I tada su nadležni samo slijegali ramenima, ističući kako ne znaju da li su ova sjemena i sadnice završili u BiH. U Hrvatskoj je već duže vrijeme prisutna ova američka kompanija, te se hrvatska javnost s razlogom godinama pita da li na slavonskim poljima ima zasijanog GMO sjemena. Ista polemika se vodi i u Srbiji. Jedan od distributera hibrida kukuruza čiji proizvođač je “renomirana svjetska kuća Monsanto” je “MK Seed”, koja posluje u sklopu “MK Group” Miodraga Kostića. Da li je ovaj kukuruz hibrid – nova vrsta stvorena prirodnim ukrštanjem ili GMO – nova vrsta stvorena laboratorijskim ukrštanjem gena prirodno nespojivih organizama, javnost i poljoprvrednici ne znaju. Kostić kaže da je hibrid. Međutim, teško je za povjerovati da kompanija koja je omražena u cijelom svijetu zbog forsiranja GMO hrane, u svom opisu poslovanja bavi prirodnim ukrštanjem biljaka.