Kakav otac, takav sin: Sve ludosti Kim Jong-ila

Kim Jong Il sa sinom

Kim Jong-un, predsjednik Sjeverne Koreje, ne propušta ni jednu priliku da provjeri koje su granice strpljenja velikih zapadnih sila. On je samo nastavio sa opasnom politikom koju je godinama prije njega vodio njegov pokojni otac. A da bi se shvatila porodična crta i sagledalo o kakvim osobama se radi, sa psihološkog aspekta, potrebno je zagrebati po prošlosti. Jer, kakav otac, takav i sin. Njegov otac Kim Jong-il bio je poznat po mnogim ‘ludostima’. Prema navodima jednog od njegovih bivših učitelja, Kim Jong-il je koristio pamflete kojima je reklamirao lijekove za rast. Na taj način je mamio ljude niskog rasta u zamku. Oni bi se prijavili za lijek, ali lijeka bilo nije. Kim bi ih zarobio i deportovao na ‘nenaseljene sjevernokorejske otoke’ kako bi izbacio njihov genetski kod iz Sjevernokorejaca. Deportovani nikada nisu pronađeni.

Kako su objavili mediji iz Sjeverne Koreje – Dragi vođa je bio najbolji igrać golfa na svijetu

Ako je vjerovati sjevernokorejskoj nacionalnoj televiziji, Kim Jong-il bio je najbolji sportista na svijetu, ili barem golfer. Naime, 1994. godine ‘Dragi vođa’ je oborio rekord u golfu. Za 11 od 18 rupa bio mu je potreban samo jedan udarac, pa njegov ukupan rezultat od 38 udaraca predstavlja najbolji rezultat u istoriji te igre. A što je najbolje od svega, to je Kim Jong-ilu bio prvi susret s golfom, nikada prije ga nije igrao. Vijest bi zaista bila fascinantna da ju je prenijela bilo koja druga medijska kuća, ali nije. Prema nekim izvještajima, bivši vođa je volio pričati da kiša može padati na njegov zahtjev, zavisno o njegovom raspoloženju tog dana. Kim Jong-il  je bio i veliki filmofil. U svojoj kolekciji imao je više od 20.000 filmova, a navodno su mu najdraži filmovi bili Petak 13., Rambo i Godzilla. Kim je 1973. napisao i knjigu ‘O umjetnost filma’, koja je postala priručnik za sve sjevernokorejske reditelje. Nezadovoljan njihovim filmovima, uzeo je stvar u svoje ruke. Ne, nije snimio film, već je 1978. oteo respektabilni južnokorejski redateljski bračni par i prisilio ih da snime rimejk ‘Godzille’.

Njegov sprovod je neodoljivo podsjećao na američki blokbaster ‘Na vatrenoj liniji’ sa Klintom Istvudom

Njihov film imena ‘Pulgasari’ pojavio se u kinima tek kad se par prisilno ponovo oženio 1983. godine nakon godina provedenih u izbjegličkom kampu. Uspjeli su 1986. godine pobjeći u Beč, gdje su se prijavili u američku ambasadu. Koliko je volio filmove pokazuje i njegov sprovod. Naime, njegov ispraćaj u kojem se njegovo tijelo vozi u crnom pogrebnom vozilu, a uz njega hodaju njegovi najbliži, neodoljivo podsjeća na američki blokbaster ‘Na vatrenoj liniji’ sa Klintom Istvudom.

Prema službenoj biografiji Kim Jong-il nije nikada išao na WC, i to zato što za time nikada nije imao potrebu

Prema studiji dr. Džerolda Posta, bivšeg psihologa u CIA, Kim Jong-il obožavao je konjak Hennessey, koji se u Sjevernoj Koreji prodaje za oko 630 dolara po boci, što je malo ispod prosječne plate u ovoj zemlji. Prema dr. Postu, Kim je godišnje pio tog konjaka u vrijednosti od oko 720.000 dolara. Možda i najbizarnija stvar koja se može pronaći o Kim Jong-ilu je onaj o odlasku na mjesto gdje i ‘kralj ide pješke’. Naime, prema službenoj biografiji koja je objavljena na državnom webu Sjeverne Koreje, Kim Jong-il nije nikada išao na WC, i to zato što ‘Dragi vođa’ za time nikada nije imao potrebu. Iako se ta informacija nedugo nakon objave skinula s weba, legenda i dalje ostaje.

Sjevernokorejske novine jednom su izvijestile da je on izumio nešto naziva ‘gogigyeopbbang’ što je zapravo u prevodu ‘meso između dvije šnite hljeba

Jedan bivši član Kim Jon-ilovog osoblja napisao je knjigu u kojoj je rekao da je ‘Dragi vođa’ prisiljavao svoje ljude da uzimaju iste lijekove protiv bolova kao i on. Zašto? Zato da ne bi samo on bio zavisan o njima. Jedan od bivših Kimovih kuvara 2004. godine je izjavio da je njihov vođa razvio istančan ukus za francusko vino, jastoge i – magareće meso. Uz brojne titule, kojih je navodno imao oko 50, u  Sjevernoj Koreji službeno postoji i cvijet nazvan po ‘Dragom vođi’ – Kimjongilia. Ako je vjerovati nećaku Kimove prve supruge, Lee Young Namu, ‘Dragi vođa’ je znao narediti ženskom osoblju da pregleda svako zrno riže koje će pojesti kako bi bio siguran da je standardne dužine, težine i boje.

Sjevernokorejske novine ‘Minju Joson’ jednom su izvijestile da je Kim Jong-il izumio nešto naziva ‘gogigyeopbbang’ što je zapravo u prevodu ‘meso između dvije šnite hljeba’. Izgradio je i tvornice da rade te -gogigyeopbbange, kako bi nahranio učenike i učitelje. Kako se zna sjevernokorejski anti-američki stav, nikada nisu željeli priznati da je u biti riječ o najobičnijim hamburgerima. On je čak planirao je uzgajati divovske zečeve kako bi riješio problem gladi u Sjevernoj Koreji. Kada se zbog narušenog zdravstvenog stanja morao odreći cigareta, Kim Jong-il je cijelu zemlju prisilio da učini isto – zabranio je svima cigarete i duvanske proizvode. Uz to, zabranio je i mobilne telefone, novine, internet i knjige.