Kimovo tajno oružje: Sjevernokorejska Ivanka Tramp

Kim-Yo-Yong

Kim Yo Jong prva je članica sjevernokorejske vladajuće porodice koja je posjetila Južnu Koreju još od od Korejskog rata, a povod su bile Zimske olimpijske igre.

O Kimovoj sestri, zna se veoma malo. Ona je najmlađe dijete i jedina kćerka Kim Jong Ila i njegove supruge, plesačice Ko Yong Hui. Prema podacima koje ima SAD, rođena je 1989. godine u Pjongjangu. Međutim, južnokorejska obavještajna služba posjeduje informacije prema kojima je rođena 1987. godine. U svakom slučaju, ima 30-ak godina.

Kim-Yo-Yong.-Koreja.jpg
Školovala se u Švajcarskoj pod pseudonimom Pak Mi Hyang

Kao i njena starija braća, školovala se u Švajcarskoj. Pohađala je školu u Bernu, istu kao njen brat Kim Jong Un, i živjela u skromnom stanu u blizini škole. Školu je pohađala pod pseudonimom Pak Mi Hyang, a vjeruje se da je za vrijeme života u Bernu pohađala i satove baleta.

Vjeruje se da se u Sjevernu Koreju vratila 2000. ili 2001. godine, kad i Kim Jong Un. Već 2002. godine Kim Jong Il svojim je sugovornicima ponosno saopštio da je njegova kćerka zainteresovana za politiku i da želi karijeru graditi u političkom sisremu Sjeverne Koreje.

Nakon povratka u Sjevernu Koreju, Kim Yo Jong nije se pojavljivala u javnosti, sve do očeve smrti 2011. godine. Vjeruje se da ju je za ulogu vođe u međuvremenu odgajala njena teta Kim Kyong Hui, koja je jednaku podršku davala i njenom bratu. Danas je Kim Yo Jong podrška bratu Kim Jong Unu.

Kim-Yo-Yong.-sa-brato.jpg
U opisu njenog posla je da se pobrine da se Kim Jong Un predstavi kao snažan vođa

Zadatak Kim Yo Jong je da štiti i promoviše svog brata. Ona je, između ostalog, zamjenica direktora Odjela za propagadnu i agitovanjenje vladajuće Radničke partije. U opisu je njenog posla da se pobrine da se Kim Jong Un predstavi kao snažnan vođa, te da sve drugo “glatko teče”. Više puta viđena je uz svog brata na velikim događanjima i čini se da on svojoj sestri vjeruje više nego bilo kome drugom.

Postavlja se pitanje može li jednog dana ona preuzeti ulogu vođe? Odgovor je – ne. U Sjevernoj Koreji ta je uloga namijenjena muškim članovima porodice. Međutim stručnjaci koji proučavaju sjevernokorejsku vladajuću porodicu kažu da Kim Yo Jong ima važnu ulogu i da je vrlo uticajna.

Kim-Yo-Yong-na-olimpijadi
Na ZOI u Južnoj Koreji

Njen dolazakna ZOI privukao je veliku pažnju svjetske javnosti. Kao i o drugim osobama koje su dio vođstva Sjeverne Koreje, i o Kim Yo Jong zna se vrlo malo osobnih informacija. Neke južnokorejske i japanske novine pisale su da je udana za sina visokog zvaničnika Choe Ryong Haea, te da imaju najmanje jedno dijete. Prema drugim medijskim napisima, zaljubila se u tjelohranitelja, a neki pišu i da je sama i bez djece.

.