Ko stoji iza afere “Rajski papiri”?

george-soros-rajski-papiri

Milijarder Džordž Soroš, poznat po finansiranju državnih prevrata širom svijeta i smjenama sebi nepoželjnih režima, zajedno je sa Američkom obavještajnom agencijom (CIA) skrojio aferu “Rajski papiri”, koja je nedavno izazvala neviđeni potres u cijelom svjetu.

S obzirom na to da su se u procurjelim tajnim spisima u najvećoj mjeri našla imena najbliskijih ljudi američkog predsjednika Donalda Trampa, kao i podaci o tome da su oni na različite načine povezani sa Rusijom, vjeruje se da se iza afere krije namjera da se dodatno uruši kredibilitet šefa SAD, pa čak podstakne i njegovo rušenje.

Džared Kušner, Trampov zet, navodno povezan su ruskim kapitalom

Soroševa Fondacija za otvoreno društvo jedan je od najvažnijih finansijera Centra za javni integritet (CPI), čiji je ogranak Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva (ICIJ) – organizacija koja je glavni akter objavljivanja 13,4 miliona tajnih spisa sa sadržajem o tome kako brojni svjetski moćnici, uključujući i Trampove ljude, skrivaju bogatstva preko ofšor firmi u takozvanim poreskim rajevima. Otud i ime afere “Rajski papiri”.

 

Osim Soroša, CPI dobija ogromne količine novca i od Fondacije “Ford”, povezane sa CIA, kao i od Fondacije “Rokfeler”. Tako svi mediji koji ulaze u sastav Međunarodnog konzorcijuma istraživačkog novinarstva u stvari su u službi političkih i finansijskih moćnika iz sijenke. Lista medija uključuje britanski BBC i Gardijan, američki Hafington post, ali i Radio slobodnu Evropu, koja je počela sa radom tokom Hladnog rata, a preko koje je CIA širila antisovjetsku propaganda, navodi portal Global Research.

Afera “Panamski papiri iz 2016. bila usmjerena na rušenje Vladimira Putina i sirijskog lidera Bašara el Asada

Kada je 2016. svijetom eksplodirala afera “Panamski papiri”, i to nakon što je iz jedne od glavnih agencija za osnivanje i vođenje ofšor firmi procurilo oko 11,5 miliona dokumenata, glavne žrtve je trebalo da budu ruski predsjednik Vladimir Putin i sirijski lider Bašar el Asad. Iako to nije nanijelo veliku štetu dvojici moćnika, vjeruje se da bi sličan scenario ovog puta mogao da bude djelotvoran kada je u pitanju Tramp.

U dokumentima koja su procurla u javnost u vezi sa ofšor poslovanjima brojnih moćnika objelodanjene su i veze bliskih Trampovih ljudi, pa i njegovog zeta Džareda Kušnera, sa ruskim tokovima novca. Tako je otkriveno da je ruski novac, prije svega preko milijardera Jurija Milnera, upumpavan u američke gigante Tviter i Fejsbuk. Milner je inače ruskog porijekla i veliki je prijatelj vlasnika “Fejsbuka” Marka Zakerberga, ali je naveo kako nikada nije radio za Kremlj, te da je njegovo ulaganje u kompanije u SAD bilo motivisano isključivo poslovnim interesima.