Kriptovalute: Ruski genijalac koji je osmislio Ethereum

vitalik-Buterin

Vitalik Buterin ima samo 24 godine. Iako možda na prvi pogled djeluje kao skromni dječačić, priča je sljedeća. Vitalik je sa 19 godina napravio Ethereum, drugu po redu najjaču kriptovalutu na planeti (odmah iza Bitcoina).

Rođen je u Moskvi 1994. godine, a kad je imao samo šest godina preselio se sa porodicom u Kanadu, gdje je pohađao školu. Od 2007. do 2010. godine igrao je World of Warcraft, ali tad mu je, kaže, Blizzard promijenio omiljenu čaroliju pa je “zaspao plačući i uskoro odlučio odustati od igre”.
2011. godine, u potrazi za smislom života, kako je to duhovito opisao na svojoj web stranici, otkrio je bitcoin, koji ga je odmah zaintrigirao.

vitalik-Buterin-ethereum
Tržišna kapitalizacija Buterinova ethereuma je oko 100 milijardi dolara

2012. godine osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a i matematika mu je oduvijek dobro išla.

O kriptovalutama je prvo učio od oca, a zatim upijao sve što je našao o temi za koju je vrlo brzo postao stručnjak.
2012. godine upisao je i fakultet, ali shvatio je da mu kriptovalute oduzimaju previše vremena pa se ispisao te je ostatak godine proveo putujući svijetom, pri čemu je koristio svaku priliku da razgovara sa stručnjacima o kriptovalutama. Nakon što se vratio u Toronto, počeo je razvijati ethereum, a ostalo je, kako se kaže, istorija.
Tržišna kapitalizacija Buterinova ethereuma danas je oko 100 milijardi američkih dolara, a sarađuje sa Microsoftom, BP-jem i JPMorganom.

A kakvi su planovi i predviđenja Buterina za 2018. možete pogledati u videu koji se nalazi u prilogu.