Lijepe i ženstvene, a ubitačno opasne

Kineskinja Shu Xin

Kineskinja Shu Xin postala je internet senzacija kada je slučajno snimljena na jednom od ekonomskih samita, nakon čega su je proglasili najljepšim ženskim tjelohraniteljom, a vrlo brzo su je svrstali i u top 10 najljepših žena u vojsci.

Ovaj posao u Kini inspirisan je ličnom gardom nekadašnjeg predsjednika Libije Muamera Gadafija, pa posao firme koja iznajmljuje ženske tjelohranitelje u posljednje vrijeme prosto cvjeta, međutim njihova velika popularnost nije rezultat samo toga što su u pitanju žene. Naime, u zemlji u kojoj dva miliona stanovnika može da se pohvali da su milioneri potražnja za ličnim obezbjeđenjem je sve veća i to od 2010. kada je data dozvola sekjuriti firmama da rade legalno. Klijenti su sve češće tražili da angažuju žene, jer mogu biti veoma neprimjetne, odnosno neupadljive.

Vojvotkinja od Kornvela i tim tjelohranitelja

Nedavno se i vojvotkinja od Kornvela, ranije poznata kao Kamilla Parker, mogla vidjeti kako hoda okružena timom tjelohranitelja u čijem sastavu su samo – pokrivene žene. Fotografija je nastala tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je bila dio turneje njenog supruga princa Čarlsa po Bliskom Istoku u okviru koje je par vidio Dubai, Abu Dabi i Al Ain.

Sve tjelohraniteljke bile su odjevene u hidžabe i abaje, a tim je bio sastavljen od žena iz Emirata. Sve tjelohraniteljke inače su članice predsjedničke garde Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja broji oko 50 pripadnica. Djevojke u pratnji vojvotkinje imale su između 29 i 30 godina i navodno sve odlično vladaju borilačkim vještinama i tehnikama borbe. Šaima, Niseen i Hanan su čak osvojile i Mont Everest. I to iz čiste zabave. Za informaciju onima koji dovode u pitanje sposobnost ove grupe da obezbjeđuju bilo koga u hidžabu i abajama svaka ova ratnica je dobro naoružana ispod odjeće, i spremne su zaštititi svakoga od napada čak i iz neposredne blizine.

Gadafi je godinama bio okružen vrlo seksipilnom grupom ženskih tjelohranitelja

Četrdesetak našminkanih i modnim detaljima ukrašenih djevica godinama je okruživalo i libijskoga vođu pukovnika Moamera Gadafija, prateći ga u stopu i brinući o njegovoj ličnoj bezbjednosti. Pukovnik je u strahu za svoj život, godinama bio okružen odlično utreniranom, ali i vrlo seksipilnom grupom ženskih tjelohranitelja. O njegovoj bezbjednosti ukupno je nekada brinulo 40 djevojaka. Odjevene u maskirne uniforme, s visokim petama i dizajnerskim naočalama, doimale su se kao da upravo kreću na modnu pistu, iako su sve prošle žensku vojnu akademiju u Tripoliju, elitnu instituciju koju je Gadafi osnovao 1979.
Iz ovog svijeta u koji žene ranije nisu kao slabiji pol nisu mogle tek tako ući, izvdvaja se i ime Ane Loginove, nekada najpoznatijeg ženskog tjelohranitelja u Rusiji, koja je poginula prije par godina. Glamurozna i zanosna tjelohraniteljka imala je vlastitu agenciju koja je trenirala žene za čuvanje i osiguravanje supruga i ljubavnica ruskih milionera i političara. Njene tjelohraniteljke trenirali su neki od najboljih bivših agenata KGB-a.