Nestvarni Dubaji: Najelitnije mjesto na svijetu

Dubaji panorama

U Americi je sve veće i bolje, ali u Dubaiju se sve svodi na luksuz. Mnogi ovaj grad nazivaju “Zlatnim gradom”, i to sa razlogom, jer je ovo jedno od najelitnijih mjesto na svijetu. Primjera radi, policija na raspolaganju ima automobile o kojima većina ljudi u svijetu može samo sanjati: Aston Martin One-77, koji košta 1.79 miliona dolara, Ferrari FF koja košta pola miliona dolara, te Lamborghini Aventador čija je vrijednost oko 400 hiljada dolara.

Policija u Dubajiu vozi Ferrari FF koji košta pola miliona dolara

Burj Al Arab ima 202 luksuzne sobe, privatne batlere, heliodrome, te prevoz od aerodroma do hotela u Rolls Royceu ili helikopteru. Skoro 1.800 kvadrata hotela ukrašeno je laticama od 24-karatnog zlata. Noćenje u luksuznim sobama hotela Burj Al Arab ili Atlantis koštaju između 23 i 35 hiljada dolara za noć. Najjeftinija varijanta je ona od oko 2.000 dolara.

Mnogi hoteli u Dubaiju, uprkos tome što se radi o muslimanskoj državi, uz doručak poslužuju šampanjac i to ne bilo koji već Moet, Bollinger ili Laurent Perrier. Uz to naravno ide i buffet krcat jastoga i kavijara. Jedan od ‘najluđih’ je doručak u Imperiumu koji po osobi košta 680 dolara. U Madinat Jumeirahu uz doručak dobijate i kartu jer se poslužuje u tri restorana, a priprema ga 37 kuvara.

Aerodrom Al Maktoum će nakon proširenja biti najveći aerodrom na svijetu

Toranj Burj Khalifa visok je 830 metara. Empire State je primjera radi duplo niži. Burj Khalifa ima 160 spratova i drži nekoliko rekorda među kojima su – najviša zgrada na svijetu i najviši restoran na svijetu. Aerodrom u Dubaiju Al Maktoum se trenutno širi, a vrijednost radova iznosi 32 milijarde dolara. Kad se radovi završe biće to najveći aerodrom na svijetu, odnosno pravi mali grad koji će godišnje primati 120 miliona putnika. Ukupne površine od 502 hiljade kvadratnih metara Dubai Mall je najveći šoping centar na svijetu. Ima više od 1.200 prodavnica, kino kompleks sa 22 dvorane i 2.800 mjesta, klizalište olimpijske veličine i gigantski akvarijum. To je najposjećeniji šoping centar na svijetu kojeg je prosječno posjećuje 80 milona kupaca. Trenutno grade još veći šoping centar, koji će biti skoro duplo veći od Dubai Malla.

Ukupne površine od 502 hiljade kvadratnih metara Dubai Mall je najveći šoping centar na svijetu. Ima više od 1.200 prodavnica, kino kompleks sa 22 dvorane i 2.800 mjesta, klizalište olimpijske veličine i gigantski akvarijum

Dubai je još jednom uspio napraviti nemoguće – usred pustinje napravljeno je skijalište sa pet staza. Ali, to im nije bilo dovoljno pa su napravili zimski park u kojem ima pingvina, skulptura od leda i raznih drugih zimskih radosti. Nedavno su odlučili nadmašiti sami sebe, pa nakon čudesa napravljenih na tlu slične stvari planiraju i pod vodom. Već imaju hotelske sobe koje su pod morem, ali ispod morske površine planiraju sagraditi cijeli hotel. Još luđi projekt je teniski teren pod morem.

Vlasnik restorana za milionere je Flabio Briatore

Bilionaire MansionKao što i sam naziv govori, ovaj restoran rezervirsan je za milijardere, ili u najmanju ruku milionere. Njegov je vlasnik i šef Formule 1 Flavio Briatore, a večera u njemu podsjeća na odlazak na safari. Jelovnik se dijeli na japanski i italijanski dio, a obroci poput tune tartar sa umakom od bijelih tartufa dolaze u većim porcijama nego što bi očekivali za ovakvo mjesto. Najskuplje jelo je 125 grama Beluga Volzhenka kavijara po cijeni od 640 dolara. U Cavalli Clubu lusteri su izrađeni od Swarovski kristala koji vise sa stropa ovog ljubičasto obojenog restorana. Glavna jela su skupocjene ribe umočene u crnilo sipe i mediteranski brancin umotan u tikvice. Najskuplje jelo je drezak od japanske Wagyu govedine po cijeni od 681 dolar. La Cantine du Fauborg je francuski restoran u koji odlaze on koji žele biti viđeni. Jelovnik uključuje dimljeni losos s kavijarom i brancinom na podlozi od crne kvinoje. Najskuplje jelo je 250 grama kavijara Imperial i 500 grama Chateubriand odreska po cijeni od 1.560 dolara. Al Muntaha je restoran sa čak sedam zvjezdica jedan je od onih bez kojih Dubai ne bi bio centar svjetskog luksuza. Cijene najskupljih jela obično se kreću oko 500 dolara po osobi.

Arapska je kuhinja predstavljena na najmoderniji mogući način u domaćem restoranu Qbara. Jelovnik se sastoji od velikog broja jela, od salata do malih vrućih jela, tradicionalnih za Bliskoistočnu kuhinju. Datule, orašasti plodovi i jagnjetina nezaobilazni su okusi. Najskuplje jelo je mesni miks s roštilja upotpunjen jagnjećim kotletima po cijeni od 340 dolara po osobi.

Muffin Bloomsbury Golden Phoenix jedan je od najskupljih kolača na svijetu. Napravljen je od italijanske čokolade, zrna vanile iz Ugande i jagoda umočenih u zlato. Jedan muffin – 1.000 dolara

Scoopi Cafe ima jednu vrstu sladoleda koja se zove Crni dijamant. Napravljen je od italijanskih tartufa, iranskog šafrana i 23-karatnog zlata. Cijena kugle – 817 dolara. Muffin Bloomsbury Golden Phoenix jedan je od najskupljih kolača na svijetu. Napravljen je od italijanske čokolade, zrna vanile iz Ugande i jagoda umočenih u zlato. Jedan muffin – 1.000 dolara. U baru na krovu Burj Al Araba možete popiti jednako luđački skupe koktele kao što su luđačko skupe i njihove sobe. “Diamonds are forever” je koktel od konjaka L'Heraud Vintage Grande i Brutovog šampanjca sa zlatnim listićima. Poslužuje se u koktel čašama od Swarovskog koje možete zadržati. Ali, najskuplji koktel je “Birth of an Icon” što je zapravo daiquiri napravljen od ruma St. Lucia Distillers Nine Cask, starog Cointreauea i suve, zlatne prašine. Čaša ovog koktela košta 4.083 dolara, dok je “Diamonds are forever” nešto jeftiniji i košta 1.347 dolara.