Nije novac: Šta povezuje ministra Kasipovića i Inijestu?

andres- inijesta-vino

Koliko su važni poljoprivreda, proizvodnja hrane i očuvanja životne sredine, svjesne su i poznate face, bilo da je riječ o sportistima, muzičarima ili političarima, koji su se okrenuli nekom sektoru poljoprivredne proizvodnje ili lovstva.

Primjera radi, Dane Malešević, aktuelni ministar prosvjete u Vladi RS, u slobodno vrijeme pčelari. U Gradišci važi za jednog od najpoznatijih pčelara, dok ministar pravde Anton Kasipović mir pronalazi u svom vinogradu nadomak Banjaluke.

dana-malesevic-pcelar
Ministar Malešević je jedan od najpoznatijih pčelara u Gradišci

Među čokotima često se može pronaći i načelnik Laktaša Ranko Karapetrović, kao i poslanik NDP u PD BiH Momčilo Novaković. Staša Košarac, šef  Kluba poslanika SNSD u PD BiH proizvodi rakiju, a narodni poslanik Perica Bundalo bavi se  uzgojem autohtonih vrsta voća.

Ipak najviše političara iz Republike Srpske se tokom slobodnog vremena pretvara u lovce. Tako su strastveni lovci Nebojša Radmanović, Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS, Goran Mitrović, bivši poslanik SNSD u NS RS čije zidove krase trofeji doneseni čak iz Afrike. Među njima su i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, poslanik SDS u NS RS Nedeljko Glamočak, ali i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

selman-radmanovic
Radmanović i Selman u hajci na vukove

Kada je u pitanju svjetska scena, izdvaja se Andres Inijesta, koji je u Barceloni i španskoj fudbalskoj reprezentaciji zaradio nadimke poput “Iluzioniste” i “Mozga”. Ali, daleko od punih stadiona, Inijesta je, osim što je jedan od najboljih svjetskih veznih igrača, jedan od glavnih igrača i u porodičnoj vinariji u pokrajini u kojoj je odrastao. I on poput Kasipovića ili, recimo, Karapetrovića, gaji ljubav prema grožđu, ali i božanskoj kapljici.

Poput aktuelnog ministra prosvjete RS i basista Red Hot Chilli Peppersa, Majkl Balzari, već godinama se bavi pčelarstvom. Danas ima tri košnice sa 200.000 pčela, a šta radi u pčelinjaku svakodnevno objavljuje na društvenim mrežama. Na fotografijama je odjeven u zaštitna pčelarska odijela, gotovo neprepoznatljiv u odnosu na koncerte, gdje je taj vrhunski basista, uredno bez majice.

Imuni na poljoprivredu nisu ostali ni pojedini svjetski političari. Barem bivši. Jedan od najpoznatijih je bivši predsjednik Irana Mahmud Ahmadinejad, koji dane provodi čuvajući ovce. Nekada prvi čovjek Irana šokirao je i tokom svog mandata: na posao je išao autobusom, u torbi nosio doručak koji mu je žena pripremila, a ministre natjerao da potpišu da političku moć neće koristiti za vlastito bogaćenje.

mike-tyson-uprawa-marihuany-kalifornia
I veliki Majk Tajson uzeo motiku u ruke

Nakon burnog, kako sportskog, tako i privatnog života, veliki Majk Tajson odlučio je da uzme motiku, zasuče rukave i uđe u posao uzgoja konoplje. Njegov ranč na 40 hektara nalazi se u Kaliforniji, i nosi naziv, naravno, “Tajson ranč”. Kanabis će saditi zahvaljujući zakonu koji je legalizovao tu biljku 1. januara ove godine.

Ranč će imati i obrazovnu svrhu, pa će tamo poljoprivrednici moći da nauče nove tehnike, fokusirajući se na ljekovitu stranu kanabisa, posebno kada se govori o liječenju PTSP-a.