Obećana zemlja: Kako do posla u Emiratima

Dubaji posao - gradnja

Dubaji i uopšte Ujedinjeni Arapski Emirati pružaju mnogo mogućnosti. Posla ima, mada se zbog pada cijena nafte u cijelom regionu oseća tendencija štednje. Ipak, daleko od toga da su u pitanju milioni, iako se, objektivno gledano, u UAE uglavnom živi bolje nego na Balkanu.

Kako tražiti i kako naći posao u Dubaiju, odnosno Emiratima? Tu ne postoji jednostavan odgovor. Zavisi od toga kakav posao tražite, kakvo obrazovanje imate i kakvo vam je radno iskustvo do sada.

Najbolja i najefikasnija metoda za dobijanje posla u UAE je preporuka. Ako postoji neko ko je upoznat sa vašim dosadašnjim radom, na dobroj poziciji i spreman da vas preporuči na pravom mjestu, povećavate šanse da dobijete makar intervju za posao. Dalje je sve u vašim rukama. Većina ljudi, ipak, nema ovu mogućnost, te ću se fokusirati na druge kanale za traženje posla.

Građevinska industrija je vrlo razvijena i puno je mogućnosti za inženjere i arhitekte

Iskusniji i obrazovani kadrovi, koji pretenduju na pozicije rukovodilaca, profesora, menadžera, imaju najširu bazu poslova na LinkedIn-u i na sajtu indeed.ae, mada postoje i drugi sajtovi koji pružaju dosta informacija. Normalno, podrazumjeva se da vam Linkdin profil bude ažuran, pristojno sređen i na dobrom engleskom (perfektan engleski je obavezan), jer veliki broj poslodavaca, kako god se prijavili, provjerava vaš profil na toj mreži. Takođe, velike korporacije, kao što su Etihad, Mubadala, Emirates…imaju sopstvene baze talenata, te nije zgoreg povremeno provjeravati i njihove “career” sekcije na sajtovima.

Avio-kompanije relativno frekventno organizuju kastinge za stjuardese, dok državni entiteti, poput vojske i policije, nerjetko traže instruktore i trenere (po pravilu DIF-ovci). Kroz kastinge traže se i fitnes instruktori, radnici obezbjeđenja i još neka zanimanja.

Od ovih plata teško je živjeti sjajno, ali se može opstati i preživjeti, uz sticanje iskustva. Ukoliko, pak, pretendujete na poslove u sektoru usluga (kuvari, konobari, recepcionari…), postoji više mogućnosti: efikasno je traženje posla na licu mjesta, a u praksi se pokazalo da i agencije koje rade regrutovanje mogu da pomognu.

Ako se odlučujete na karijeru u ugostiteljstvu, obezbjeđenju, hotelijerstvu, zaboravite sve bajke o brzim zaradama i životu na visokoj nozi

Imajte u vidu da plate u ovom sektoru nisu visoke i da se najčešće mjere u stotinama evra, a da je život u Dubaiju višestruko skuplji nego život kod nas. Ako se odlučujete na karijeru u ugostiteljstvu, obezbjeđenju, hotelijerstvu, zaboravite sve bajke o brzim zaradama i životu na visokoj nozi. Slike na Fejsbuku i Instagramu daleko su od realnosti. Puno se radi, a smještaj je najčešće zajednički sa još nekoliko ljudi, obično uz prevoz kombijem do radnog mjesta i nazad.

Ljekari i stomatolozi zarađuju sasvim pristojno i traženi su

Za ljekare, stomatologe, medicinske sestre potrebna je posebna licenca. Svaki emirat za sebe izdaje licencu, ali licenca dobijena za Dubai može se prenijeti u drugi emirat, i obratno. Ljekari i stomatolozi zarađuju sasvim pristojno i traženi su. Zanimljivo je da u apotekama farmaceuti, uglavnom porijeklom iz drugih azijskih zemalja, nerijetko rade za plate koje su u rangu 1.500 – 2.000 evra mjesečno. Ako imate u vidu da iznajmljivanje garsonjere košta barem 1.000 evra mjesečno, jasno je da ta zarada nije previše reprezentativna, iako zvuči impozantno u odnosu na naše uslove.

Inženjeri su na cijeni i traženi su. Građevinska industrija je vrlo razvijena i puno je mogućnosti za inženjere (građevinci, elektro, mašinci) i arhitekte. Ni ne pomišljajte, međutim, da dolazite kao obični građevinski radnici: ti ljudi ovdje zarađuju svega par stotina evra i žive uglavnom u kolektivnom smještaju. Za programere, grafičke dizajnere itd. ima posla i takođe vrijedi pratiti pozicije oglašene na LinkedIn-u i Indeed-u, ali i pisati direktno kompanijama koje su u tim sferama.

Dolazak u Emirate kako biste vozili kombi/autobus/kamion ili taksirali – zaboravite. Plate su niske, a vozački ispit mora se polagati ispočetka, sa barem 20 časova za B kategoriju. Trošak polaganja vožnje je 5.000 – 6 000 dirhama (1.100 – 1.500 evra), pod pretpostavkom da položite iz prve.