Oresund: Veličanstveni most koji uranja u more

most-oresund

Da je arhitektura poligon koji pretvara čuda u stvarnost, to smo odavno shvatili, ali ipak, sve i da hoćemo ne možemo da se ne iznenadimo, pa čak i zaprepastimo kada ugledamo ovako nešto. Sve od ideje pa do realizacije, djeluje potpuno nevjerovatno.

Ovaj podvig koji je preko mora spojio danski Kopenhagen i švedski Malme svijetlost dana je ugledao 2000. godine, a unikatan je i potpuno fascinantan zbog činjenice da je to najduži evropski kombinovani most, koji je jednom polovinom most sa pilonima, a drugom polovinom od 3,5 kilometara podvodni tunel sa čak pet tunela od kojih je četiri namjenjeno saobraćaju, a preostali, peti, eventualnoj evakuaciji.

most-oresund.-1Koncept ove impozantne građevine koja seže i iznad i ispod mora, nastao je još davne 1936. godine, kao ideja jednog danskog konzorcijuma. Nacrt za Oresundski most je urađen sa idejom da se u ono doba pokaže ostatku Evrope, kako male zemlje mogu da sarađuju i prave dogovore. Projekat je zamišljen kao ekonomski, kulturni, i sociološki most koji će da poveže region. Sa radovima je započeto 1995. godine, a poslednja posla obavljena su 14. avgusta 1999. godine.

most-oresund.-morePreko mosta čija je ukupna masa 82.000 tona, vozilom se prelazi u prosijeku za oko 20-ak minuta. Nadzemni dio mosta proteže se od Malmea pa do vještački napravljenog ostrva Peberholm (u prevodu znači biber), koje je napravljeno od materijala koje je iskopano prilikom gradnje mosta.

most-oresund.-tunelGlavni razlog za formiranje ovog ostrva jeste izgradnja produžetka mosta u vidu podvodnog tunela – Drogden, kojim se nastavlja ruta do Kopenhagena. Ovakvo idejno rešenje donijeto je jer bi most, koji bi cijelom dužinom prelazio preko vode, predstavljao problem u više segmenata, od same gradnje, pa do funkcionisanja pomorskog i vazdušnog saobraćaja.

Očekivano, prilikom izvođenja ovog poduhvata velika pažnja posvećena je očuvanju lokalnog ekosistema. Baš iz tog razloga, most nije izgrađen na obližnjem prirodnom ostrvu po imenu Saltholm (u prevodu znači so).

Most-Oresund-DanskaVještačko ostrvo smatra se ekološkim eksperimentom, koje je zaštićeno strogim zakonima. Kako je i predviđeno ostrvo je oživijelo bogatom florom i faunom, a po posebnoj uredbi, lišeno je ljudskog uticaja, osim jednom godišnje, kada je biolozima dozvoljen pristup radi kontrole stanja na ostrvu.