RS: Plate ne pokrivaju ni pola potrošačke korpe

Došao penzioner Simo kod druga Rajka te ga zamoli da mu pozajmi marku da kupi veknu hljeba u pekari.

„Pa, kako sad to, prije neki dan ti je bila penzija“, zapita ga Rajko.

„E, moj Rajko, penzija ti je ko menstruacija, traje tri do četiri dana!“

Viceva o penzionerima i njihovom životnom standardu ima napretek. I bili bi smiješni da u stvari ne predstavljaju realnu sliku života većine građana. Jer, sličnu situaciju doživljava i preživljava i radno aktivno stanovništvo.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, prosječna neto plata u Srpskoj isplaćena u septembru 2017. godine iznosila je 830 KM i u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u avgustu 2017. godine manja je za dvije marke.

S druge strane, sindikalna potrošačka korpa za isti mjesec iznosila je 1.858 maraka i prosječna plata ju je pokrivala tek sa 44,67 odsto. Prava je misterija kako građani godinama uspijevaju da prežive, uz ovakav odnos plata i potrošačke korpe.

Ovaj odnos bio bi još gori da stvari ne izvlači finansijski sektor u kom se prosječna plata kreće oko 1.300 maraka, dok su, primjera radi one u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu 543 KM. Ono što posebno treba da brine je rast plata u posljednjih deset godina nimalo ne prati i rast cijena usluga i proizvoda koje čine ovu korpu.