Razvili brend – Budi zdrav kao dren

drenjina-drvar

Rakije koje proizvedu Đuro i Kova Pećanac sa svojom porodicom, a posebno ona od drenjina, postale su prepoznatljiv znak Drvara i okoline. Voće koje uzgajaju Pećanci prerađuju u mnogobrojne proizvode. Sve pripremaju na prirodnoj bazi od svježih plodova.

Prepoznatljivi su po raznim rakijama koje peku na vlastitom kotlu. U ponudi imaju rakiju drenju, krušku, šljivu, jabukovaču, lozu i dunjevače, a pripremaju i domaće vino.

drenjina-pecanac
Đuro Pećanac

Od drenjine pripremaju i razne druge proizvode: liker, sok od drenjine Imber, kompot, slatko, nešećereni sok, mućeni pekmez, kuvani pekmez i sušene drenjine za čaj. Proizvode pripremaju po tradicionalnim receptima svoga kraja, te u njima nema nikakvih vještačkih dodataka.

drenjina-porodica-sabljic
Porodica Pećanac: Od posla ne bježe ni mladi

Sa sličim biznisom započela je i porodica Sabljić iz Drvara. Oni su još 2010. godine započeli sa proizvodnjom drenjina u sklopu porodičnog imanja. Želja im je bila da u zdravoj sredini bez zagađivača, bogatoj šumom, pitkom vodom i povoljnim klimatskim uslovima uzgajaju ovu plemenitu voćku. Tokom godina ova porodica je razvila vlastiti brend “Budi zdrav ko dren”.

“Naša porodica je odlučila da nastavi tradiciju, da usavrši proizvodnju i preradu drenjina. Već se dugi niz godina bavimo proizvodnjom, preradom i plasmanom proizvoda od drenjina kao što su rakija, liker, sirup i pekmez. Sve proizvode pravimo po tradicionalnoj recepturi od svježih drenjina što zahtjeva mnogo rada”, kaže Jovanka

drenja-rakija
Tokom godina porodica Sabljić razvila je brend “Budi zdrav ko dren”
jovanka-sabljic
Jovanka Sabljić
drenja-porodica-sabljic
Pekmez od drenjina se proizvodi po tradicionalnom receptu

Proizvodnja Sabljića  prepoznatljiva je po rakiji i pekmezu od drenjina. Rakija i pekmez od drenjina su njihovi najtraženiji proizvodi, a pored rakije i pekmeza proizvode i sirup i liker.

“Pekmez od drenjina se proizvodi po tradicionalnom receptu bez dodavanja bilo kakvih aditiva i konzervanasa. U sastav pekmeza ulazi 70 odsto voća i maksimalno do 25 odsto šećera, koji najvećim dijelom potiče iz drenjina. Pekmez zbog tradicionalnog načina pripreme zadržava okus i miris drenjina. Na kvalitet ovih proizvoda utiče kvalitet sirovine i tome se posvećuje puna pažnja, jer će samo kvalitetna drenjina dati i kvalitetne krajnje proizvode”, ističe Jovanka.

Potražnja za proizvodima od drenjina se povećava iz dana u dan i porodica Sabljić planira da angažuje lokalno stanovništvo u proizvodnji drenjina, pripremi proizvoda i uključi ih kroz projektne angažmane koje očekuju. Nadaju se da će organska proizvodnja drenjina i njena prerada biti prepoznati kao šansa razvoja preduzetništva u agrobiznisu i da će dobiti podršku od svih nivoa vlasti u BiH.