Australija: Traže se inžinjeri i medicinski radnici

Sve teža ekonomska situacija u BiH svakim danom uzima svoj danak. Mladi odlaze put Evrope u potrazi za boljim životom. Na prvom mjestu je Njemačka, Austrija i Švajcarska, a onda slijede nordijske zemlje poput Švedske. Oni hrabriji odlučuju se i za daleku Kanadu, a i Australija je ponovo postala država u kojoj svoju sreću pokušava naći sve već broj građana BiH.

Oni koji se odluče na ovaj daleki put trebalo bi da znaju da ako dobro vladaju engleskim jezikom i imaju bar tri godine radnog iskustva, na pola su puta da nađu solidno plaćen posao u Australiji, jer se ova zemlja poslednjiih godina suočava sa deficitom kvalifikovane radne snage. Na listi deficitarnih zanimanja nalazi se stvarno širok spektar, od knjigovođa, menadžera, inženjera, učitelja, medicinskih radnika do tesara, bravara i vodoinstalatera. Prosječna plata je od 3.900 do 4.800 evra.

Na listi deficitarnih zanimanja nalazi se stvarno širok spektar, od knjigovođa, menadžera, inženjera, učitelja, medicinskih radnika do tesara, bravara i vodoinstalatera

Dobijanje radne vize u Australiji u prosjeku traje oko šest mjeseci. Bolja je varijanta za početak uzeti turističku vizu. Prvo, trebalo bi da prikupite preporuke poslodavaca, dokaze o kvalifikacijama i obrazovanju, poreske izvještaje, bankovne izvode i druge papire koji prikazuku finansijski i obrazovni status. Postoje dvije vrste radnih viza. Prve sponzorišu poslodavci. Odnose se na one kojima su priznate kvalifikacije i hoće da nađu posao u Australiji, nakon što su obezbjedili garancije poslodavca. Druga vrsta radne vize naziva se “Program migracije opštekvalifikovanih radnika” i važi za one koji nemaju garancije poslodavca, ali imaju kvalifikacije u zanimanjima koja se traže u Australiji. Vize se izdaju i registruju elektronskim putem. Za radnu vizu polaže se jednostavan test na kom se dobijaju bodovi na osnovu kvalifikacija, znanja jezika i diploma. Ko ima visok broj godova, ima i prednost u prijavljivanju za vizu.

Troškovi života se mogu pokriti radeći pola radnog vremena

Podnosioci zahtjeva za radnu vizu moraju imati između 18 i 45 godina, dobro vladati engleskim jezikom i imati položen IELTS test. Ovaj test nije jedini međunarodno priznati test engleskog jezika, ali je jedini koji australijske vlasti priznaju u svrhu izdavanja vize. Doškolovavanje u Australiji jedan je od najsigurnijih načina kako prosječna osoba može legalno na duže staze doći do Australije, jer većina diploma nije automatski priznata u Australiji, pa je potrebno proći kroz proces nostrifikacije. Ako nemate završen “deficitarni” fakultet, to je najbolja opcija.

Najveći sajt za traženje poslova je seek.com.au. Drugi bitni sajtovi su Job Gude i CareerOne. Tu su i specijalizovani sajtovi kao Graduate Careers Australia (pozicije za one koje poseduju diplomu visokog obrazovanja i koje su nedavno završili svoje studije), Job Search Australia (specijalizovana baza za IT, kompjutersku industriju) i Travel Jobs Network (za poslove u oblasti turizma i ugostiteljstva). Treba naglasiti da iako se život u Australiji čini skup, s obzirom na cijene hrane i ostalih životnih potrepština, dovoljno reći da se ovi troškovi mogu pokriti radeći pola radnog vremena, odnosno 20 sati sedmično.