Proizvodiće električnu energiju od kiše

struja iz kiše, Kina

Kineski naučnici razvili su inovativnu tehnologiju koja bi mogla pretvarati kapljice kiše u električnu energiju. Ovaj projekt je detaljno opisan u novoj studiji, a iako je još u eksperimentalnoj fazi, naučnici vjeruju u njegov uspjeh.

Mnogi se okreće alternativnim izvorima energije kao što su solarni paneli, ali oni nisu jeftini. Takođe, njihova isplativost ovisi o broju sunčanih dana. Zato naučnici žele napraviti panele za sve vremenske prilike. Odnosno, ovakvi paneli bi trebali proizvoditi električnu energiju iz solarne, ali i iz kapljica kiše. Na ovaj način se rješava najveći problem solarnih panela, jer sunčeva svjetlost nije jedino što je potrebno za proizvodnju električne energije.

Paneli za svaku vremensku priliku su prekriveni slojem grafena na kojem se zadržavaju kišne kapi stvarajući jednu vrstu prirodnog kondenzatora, a energija elektrona na grafenu i iona iz vode je toliko snažna da proizvodi električnu energiju. Kinezi sada razvijaju metode kojima bi mogli povećati djelotvornost ovakvih panela, jer je njen postotak puno niži u odnosnu na solarne panele.