Robert Mugabe: Odlazak najstarijeg afričkog diktatora

Robert Mugabe sa suprugom

Najstariji vladajući državnik i vječni predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe (94) svrgnut je s vlasti u zemlji kojom je vladao od osnivanja 1980. Navodno, jer je 40 godina mlađa supruga poželjela vladati, odnosno postati njegova nasljednica.

Činilo se kako je Robert Mugabe na vlasti u Zimbabveu oduvijek i kako nikad neće otići. Otkad je formirana država Zimbabve 1980. odnosno otkako je stekla nezavisnost od Velike Britanije, on je njezin prvi čovjek. Nakon dvije godine vlasti uspostavio je jednostranački režim. Promijenio je ustav, ukinuo Senat, te je na svim višestranačkim izborima, služeći se nasiljem prema opoziciji i izbornim prevarama, biran za predsjednika. U 21. vijeku postao je najstariji vladajući državnik i jedan od najduže vladajućih predsjednika u istoriji.

Njegov režim je međunarodno osuđivan zbog diktatorskih karakteristika, korupcije i kršenja ljudskih prava, a njegova loša ekonomska politika dovela je do haosa u zemlji. Zimbabve je danas zemlja sa najvećom inflacijom u svijetu.

grace-mugabe-zimbabve
Loša ekonomska politika dovela je do haosa u zemlji

Ipak toga nije spriječavalo da na proslave svojih rođendana potroši brdo para. Svoj 92. rođendan Mugabe je proslavio raskošnom gozbom. Na slavlju koje je trajalo punih šest dana bilo je oko 50.000 gostiju, a pritom je potrošeno oko 800.000 američkih dolara, što je širom osiromašene zemlje kojoj je na čelu izazvalo popriličnu ogorčenost. Brojne divlje životinje su se nalazile na meniju kad diktator slavi rođendan, pa su se tako uzvanici gostili slonovima, bizonima, antilopama… I pored svega, mnogi ga u Africi smatraju herojem koji je izborio samostalnost svoje zemlje. A upravo u tim trenucima Mugabe se najviše divio Titu.

Još prošle godine govorio je da nema planova za odlazak u penziju. Njegova stranka već ga je i bila istakla za predsjedničkog kandidata na izborima 2018. godine. a on je isticao da će ostati na vlasti – sve dok ga Bog ne pozove ka sebi. To se nije dogodilo, ali ga je zato vojska strpala iza rešetaka.

Prva dama Zimbabvea Grace Mogabe (52) udala se za 41 godinu starijeg predsjednika 1996. godine. To joj je bio drugi brak kao i njenom suprugu. Ona je prije toga bila udana za pilota s kojim je imala sina i radila u Vladinom uredu kao sekretarica, a Mogabe je bio u dugogodišnjem braku sa Sali Hajfron. Postali su ljubavnici još dok su oboje bili u braku, a prvo dijete su dobili 1988. godine. Grace je tada imala 23, a Mogabe 64 godine.

Mugabeova supruga umrla je 1992. godine, Grace se razvela od supruga i udala za diktatora s kojim je dobila još dvoje djece. Njihovo spektakularno vjenčanje 1996. godine mediji u Zimbabveu su opisali kao ‘vjenčanje vjeka’. Od tada je ova temperamentna žena britkog jezika posvetila život tome da svojom čvrstom podrškom supruga održi na vlasti do njegove smrti. Prema riječima mnogih koji Mugabea poznaju dugo, brak sa Grace iz korijena ga je promijenio.

grace-mugabe-zimbabve-manekenka
U Johanseburgu produžnim kablom pretukla dvije djevojke

Život njegove supruge pun je kontraverzi i skandala. Grace je doktorat iz sociologije obranila 2014. godine, dva mjeseca nakon upisa na fakultet, a njenu doktorsku disertaciju još niko nije vidio. Tokom ove godine našla u središtu skandala kada je u hotelu u Johanseburgu produžnim kablom pretukla dvije djevojke, Jedan od njih je bila i manekenka Gabriele Engels.

Grace koju su mediji zbog rastrošnosti prozvali i ‘Gucci Grace’ postala je poznata i po svojim prekookeanskim šoping avanturama, ali i po tome što baš i nije vjerna mužu. Britanski mediji su svojevremeno objavili kako je ona svog supruga punih pet godina varala sa s šefom centralne državne banke, Gideonom Gonom.

Par se sastajao otprilike triput mjesečno ili na njenoj farmi ili u skupim hotelima u susjednoj Južnoafričkoj Republici. Navodno su planirali i zajednički život nakon Mugabeove smrti. Imala je Grace još ljubavnika, a jedan od njih Peter Pamire, poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima u saobraćajnoj nesreći  Drugi, James Makamba, pobjegao je iz zemlje.