Sudnji dan: Tajni podzemni gradovi za odabrane

S malo stvari je ljudski rod toliko opsjednut koliko sa eventualnom apokalipsom ili armagedonom koji će zadesiti Zemlju i od lijepog plavog planeta učiniti strašno sivo-smeđe mjesto na kojem će se samo najjači, najspremniji i najuporniji izboriti za preživljavanje.

Bogati širom svijeta masovno kupuju luksuzne bunkere vrijedne 1,5 miliona dolara, a koji bi im trebali garantovati opstanak u slučaju da Zemlju pogodi bilo kakva katastrofa

Koliko je ta opsesija jaka pokazuje niz knjiga i filmova koji se bave tom temom, od franšize Mada Maxa, pa do izvrsnog filma Džefa Nikolsa “Take Shelter”. On opisuje dramu čovjeka koji smatra da njegovom domu i porodici prijeti neminovna katastrofa, te se počne zanositi idejom da napravi atomsko sklonište u dvorištu. I dok je glavni junak u filmu muku mučio da nađe novce za najjeftinije sklonište, neki bogataši u stvarnom životu tih problema nemaju. Bogati širom svijeta masovno kupuju luksuzne bunkere vrijedne 1,5 miliona dolara, a koji bi im trebali garantovati opstanak u slučaju da Zemlju pogodi bilo kakva katastrofa. Među poznatijim su podzemni bunkeri koje u Novom Meksiku (SAD) gradi kompanija Earthship Biotecture, a koji bi u teoriji svoje stanovnike trebali zaštititi od epidemija, nuklearnog rata ili bilo čega drugog što bi moglo ugroziti njihov opstanak. Najluksuzniji od tih bunkera nazvan je Phoenix Earthship. On ima dvije spavaće sobe i dva kupatila, a vlasnici ga mogu dekorisati po svojim željama.

U brdima Južne Dakote se nalazi 575 bunkera izrađenih od betona ojačanog čelikom

Pravi biznis sa izgradnjom i prodajom ovih skloništa napravio je Robert Vićino i njegova kompanija Vivos. Od skloništa koji se ističu je ono pod imenom xPoint –  izgrađeno u brdima Južne Dakote. Na ovom prostoru se nalazi 575 bunkera izrađenih od betona ojačanog čelikom. Njih su počeli da grade vojni inženjeri 1942. kao vojne tvrđave za skladištenje eksploziva i municije. Bunkeri su izgrađeni tako da mogu da izdrže i sve moguće eksplozije iznutra. Po završetku radova, sklonište će moći primiiti 5.000 osoba. Podzemni kompleks sastoji se od šestotinjak bunkera, a u planu je gradnja i zajedničkog kina, učionica, ambulante i teretane.  Za klijente koji žele još više luksuza, Vivos nudi Europa One. “Noina Arka modernog doba”, kako se hvale iz Vivosa. Ogroman kompleks uključuje i sistem vozova za prevoz stanovnika kroz čitavo sklonište. Tako stanovnici mogu posjećivati restorane, pozorište, bazen i brojne kafiće. Struja za sve ove elemente potiče od dva generatora, koja su smještena u zvučno izolovanoj prostoriji. Njih pokreće dizel, koji je smješten u rezervoaru od 30.000 galona, što je dovoljno za oko godinu dana podzemnog života. U drugoj prostoriji nalaze se vazdušni filteri, koji mogu prečistiti vazduh koji je nuklearno, hemijski ili biološki zagađen.

Vivos Evropa 1 je podzemni kompleks otporan na nuklearnu eksploziju u koji se dolazi samo po pozivu. Objekat je smješten u bivše hladnoratovsko skladište municije u Njemačkoj

Ova američka firma razvila je svoj biznis i po Evropi. Želite li provesti smak svijeta bilo sami ili u probranom društvu, tu je Oppidum u Češkoj. Nekada je to bio tajni projekt Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke, a potrošeno je desetak godina na njegovu gradnju. Sada ga promovišu kao – najveći bunker za milijardere na svijetu. Gradnja još uvijek nije dovršena i podložna je promjenama prema željama kupaca, ali preliminarni projekti kažu da će vlasnicima na raspolaganju biti podzemni vrt, bazen za plivanje, soba za kinoprojekcije i vinski podrum.

Među Vićinovim posjedima je i nedavno završeni Vivos Evropa 1, podzemni kompleks otporan na nuklearnu eksploziju u koji se dolazi samo po pozivu. Objekat je smješten u bivše hladnoratovsko skladište municije u Njemačkoj. Kupili su ga Vićino i njegov partner, preduzimač iz Njemačke, za 2,25 miliona dolara i otvorili nedavno. Ovo imanje, koje je sada procjenjeno na preko milijardu dolara i prostire se na 70.000 kvadratnih metara bezbjednih prostorija otpornih na nuklearnu eksploziju, može da primi 34 veoma imućne porodice sa zalihama za čitavih godinu dana, kaže Vićino. Mogu da uživaju na bazenu, u vinskom podrumu i u prostorijama za boravak. Nakon propasti društva, svako Vivosovo imanje će imati svoje podzakonske akte, i različiti bunkeri će imati svoje sopstvene sudove koji će rješavati sporove imućnih stanara, koji bi mogli da postanu nervozni tokom boravka. Mjesto u ovoj podzemnoj Nojevoj barci će koštati od tri do pet miliona dolara.

Na tajnoj lokaciji u švajcarskim Alpama sakriven je centar u kojem se čuvaju podaci. Nalazi se iza vrata teških četiri tone koja mogu izdržati nuklearni napad. Osim toga štite ga i biometrijski skeneri i naoružana straža

Međutim, ne grade se bunkeri samo za ove svrhe. U podzemnim bunkerima, na tajnoj lokaciji u švajcarskim Alpama, od znatiželjnih očiju na sigurnom se čuvaju podaci. U jednoj od brojnih švajcarskih opustošenih vojnih baraka iz doba hladnog rata sakriven je centar sa visokorazvijenom tehnologijom. Nalazi se iza vrata teških četiri tone koja mogu izdržati nuklearni napad. Osim toga štite ga i biometrijski skeneri i naoružana straža. Centar se nalazi blizu sela Atinghausen, ali je njegova tačna GPS lokacija dobro čuvana tajna.
Centar je lociran 200 metara u unutrašnjosti planine i 1.000 metara ispod njenog vrha, a bijela, gotovo futuristički opremljena soba, koja se od 2011. godine koristi za ove svrhe, puna je uređaja za pohranjivanje podataka koji neprestano bruje.
Uređaji neprestano prikupljaju i pohranjuju podatke individualaca i kompanija spremnih da plate nepoznatu cijenu kako bi osigurali zaštitu svojih informacija od slučajeva nestanaka struje, zemljotresa i terorističkih napada, kao i provalnika.