Sve manje građana može sebi da kupi diplomu

prazni-dzepovi

Loša materijalna situacija primorava sve veći broj građana da do diplome fakulteta stignu marljivim radom i višegodišnjim učenjem umjesto kupovinom.

Stručnjaci smatraju da je pad standarda u posljednjoj deceniji prouzrokovao krah tržišta diploma visokog obrazovanja.

“Ljudi su primorani da do diplome dolaze kako znaju i umiju, jer nemaju para da je kupe. Neki studiraju i po pet godina, pohađaju vježbe, polažu ispite… Strašno je to kada od svog novca ne možete da priuštite ni diplomu nekog fakulteta, čisto da kažete da ste nešto završili kad vas pitaju, nego morate da učite mjesecima i godinama”, navode analitičari.

Građani kažu da im je teško kada vide da imućniji među njima na svojim zidovima imaju okačene diplome fakulteta koje oni mogu samo da sanjaju da kupe.

“Štedio sam od ono malo crkavice što zaradim svaki mjesec kod privatnika i odvajao, ali to nije dovoljno za diplomu niti jednog dostupnog fakulteta. Sada moram da učim kako bih bio na budžetu javnog fakulteta, ko zna koliko će mi trebati vremena za tu diplomu ako je ikad i dobijem”, kaže D.Z. (24).

Kako se nezvanično saznaje, veliki broj građana ipak ne odustaje od svog sna i već ima plan gdje će okačiti diplomu kada nekako dođu do nje, dok jedan broj planira da je drži u banci “da ne propadne.”