Vinarija “Anđelić”: Hercegovački tribun osvaja svijet

Vinski podrum "Anđelić"

Okupan suncem najjužnijeg dijela vinske ceste Hercegovine, na obali najveće evropske ponornice – rijeke Trebišnjice, te nadomak srednjevjekovnog grada Mičevca, nalazi se vinski podrum porodice Anđelić.

Više od jednog vijeka, ova porodica se bavi uzgojem vinove loze i preradom grožđa. Još su njiihovi pradjedovi proizvodili vina i rakiju lozovaču prepoznatljivog kvaliteta. Ovo stogodišnje porodično iskustvo, uz svu posvećenost i predanost duboko ugrađeno je u temelje danas više nego moderne vinarije “Anđelić”. U stvaranju vina i danas učestvuju isključivo članovi porodice koji svojim stalnim usavršavanjem i nadasve ljubavlju postižu visok kvalitet.

Sirovina za sva vina potiču iz Trebinjskog vinogorja, izuzev dijela žilavke koji dolazi od kooperanata iz okoline Čitluka i Domanovića

U ovom podrumu danas nastaje šest vrsta vina: Žilavka Anđelić, Vranac Anđelić, Lira, Žirado, Tribun i Mičevac barrique. Sirovina za sva vina potiču iz Trebinjskog vinogorja, izuzev dijela žilavke koji dolazi od kooperanata iz okoline Čitluka i Domanovića. Odnedavno je ova vinarija postala suvlasnik trebinjskog “Agrokopa” sa vlasničkim udjelom od 15 odsto. U toku je i obnavljanje porodičnih vinograda na kojima se oduvijek uspješno uzgajala žilavka i vranac. Vinograd je u prošlosti brojao i do14.000 čokota žilavke i 12.000 čokota vranca.

Porodica se više bazirala na kvalitet, nego kvantitet, što je i prepoznato kod ljubitelja vina

Proizvodni kapacitet ovog vinskog podruma su 150.000 litara godišnje. Porodica se više bazirala na kvalitet, nego kvantitet, što je i prepoznato kod ljubitelja vina. Vinarija raspolaže i izdvojenom prostorijom za prijem i primarnu preradu grožđa, prostoriju za fermentaciju opremljenu najmodernijom opremom što, uz primjenu adekvatne i savremene tehnologije, omogućava potpunu kontrolu procesa stvaranja vina u ovoj delikatnoj fazi. Podrum za odležavanje vina se nalazi sedam metara pod zemljom, ukopan u stijenu, tako da pruža prirodne uslove za dozrijevanje vina na konstantnoj temperaturi.

U sklopu vinskog podruma u izgradnji je i motel smještajnog kapaciteta 50 ležajeva, degustacioni salon kapaciteta 60 osoba, vip salon, hercegovačka konoba, trim kabinet, sauna, kuhinja. U ponudi su organizovane i individualne degustacije vina i prezentacija tehologije izrade.