Za jedan gram pčelinjeg otrova i do 60 evra

pcela-sakupljanje-otrova

Medonosna pčela jedan je od najkorisnijih insekata u poljoprivrednoj proizvodnji. Ne samo da oprašuje veliki broj gajenih biljaka, već nam daje i čitavu lepezu proizvoda korisnih za ljudsko zdravlje. Med, propolis, matični mliječ, vosak, za sve ove proizvode većina ljudi zna i dobar dio pčelara ih sakuplja, ali da li ste znali da se može sakupljati i pčelinji otrov?

Na svjetskom tržištu cijena pčelinjeg otrova kreće se od 40 do 60 hiljada evra po kilogramu, pa ipak, mnogi pčelari ne znaju kako se on sakuplja niti kako se može primjeniti.

Ranije se koristio za sanaciju reume, išijasa, upale zglobova, spondiloze, a u posljednje vrijeme primjenjuje se i kod oboljelih od Parkinsonove i Hočkinsonove bolesti, multiple skleroze, prilikom liječenja bolesti zavisnosti…

Pčelinji otrov najviše upotrebljavaju oni koji pate od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti

Sadrži 88 odsto  vode, a u ostatku suve materije najznačajnija supstanca je peptidmelitin. On stimuliše hipofizu da oslobađa kortikotropin, koji opet stimuliše nadbubrežne žlijezde da proizvode kortizol, koji je dio odbrambenog sistema našeg tijela. Istraživanja su pokazala da pčelinji otrov ima jak toksični efekat na bolesne ćelije, konkretno, na ćelije zahvaćene različitim vrstama kancera.

Tokom jedne sezone sa 200 košnica može se sakupiti kilogram otrova

Uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova sastoji se od rama sa žicama ispod kojih se nalazi staklena ploča. Uređaj se u početku namaže medom kako bi privlačio pčele i postavi se ispred košnica. Kroz žice se propušta struja napona 9-12 volti u trajanju od 5-6 sekundi, zatim se pravi pauza od 5-6 sekundi i ponavlja process 5-6 puta. Čim prva pčela izbaci otrov, ona izbacuje i feromon uzbune koji uznemirava i privlači ostatak društva. Kapljice padaju na staklenu ploču, odakle se otrov kasnije sakuplja. Tokom jedne sezone sa 200 košnica može se sakupiti kilogram otrova.

Prisilno oslobađanje otrova izuzetno iscrpljuje pčele i ne može beskonačno dugo da se primjenjuje. Zbog toga je izuzetno bitno da se ne pretjera, jer se ne može od nje uzimati i med i polenov prah i otrov.