Zasadili borovnicu i sav rod izvezli za Holandiju

borovnice

Da se znanje uvijek isplati i da je izreka – ako ne znaš, pitaj onog ko zna, pokazao je primer braće Gvozdenović, Zorana i Borisa, koji su se okušali u poljoprivredi, iako s njom do prošle godine nisu imali dodirne tačke. Kupili zemlju, zasadili borovnicu i sav rod prodali za izvoz, za Holandiju.

“Prije godinu dana smo kupili hektar zemlje između Topole i Kragujevca. Riješili smo da zasadimo borovnice, koje se ovdje rijetko gaje. Formirali smo voćnjak po sistemu hidroponije. To je sađenje u plastične vreće koje se nalaze na njivi… Poljoprivreda se mjenja, mora stalno da se uči. U ovom našem sistemu gajenja, biljka nema nikakvog dodira sa zemljom, jer je zasađena u vreće od 22 litra koje u sebi imaju sve što je potrebno za njihov razvoj – i treset i pregorjelu piljevinu”, objašnjava Boris Gvozdenović.

Zoran i Boris Gvozdenović na svom imanju

Svaka od vreća se kontroliše, kako bi uslovi za gajenje borovnice bili najpovoljniji. Do svake vreće stiže i navodnjavanje, sistemom kap po kap, a sa vodom stiže i prihrana koja je bitna za razvoj biljaka.

Na svom početku, u prvoj godini ova dva brata iz Kragujevca uspjela su da odgaje biljke i proizvedu borovnice, iako su ih zasadili u obične plastične vreće, koje su kupili u poljoprivrednoj apoteci… Razlog je jednostavan, za specijalne saksije nisu imali dovoljno novca. Za hektar borovnica, računajući sadnice, navodnjavanje, zaštitu i opremu, mora da se uloži oko 60.000 evra.

Cijena za kilogram borovnice koja se izvozi za Holandiju je 5,45 evra po kilogramu

“Zarada se od zasada očekuje, ako imate strpljenja i radite ozbiljno, tek nakon dvije do tri godine. Po žbunu se u drugoj godini vegetacije bere 800 grama borovnica. Naredne godne planiramo da to bude i do 2,5 kilograma. Trenutna cijena za kilogram borovnice koja se izvozi za Holandiju je 5,45 evra po kilogramu. Prvi naš rod je u EU izvezen po GAP standardu, bez kojeg nema prodaje na njihovom tržištu “,kaže Gvozdenović.

Prema standardima koje propisuje strogo tržište EU borovnica, mora da bude zrela i da njen plod bude u promjeru od 14 milimetara. Uz to, potrebna je dokumentacija o vrstama preparata koji su korišćeni za vrijeme vegetacije i berbe. Uz sve to, mjeri se i slatkoća ploda, a provjerava i način berbe i pakovanje. Sadašnji planovi braće Gvozdenović su da od novca koji zarade na njivi prošire zasade, ali i da kupe mehanizaciju. Kažu da je sve više ljudi koji žele da se okušaju u proizvodnji ove kulture. Tržište postoji, a Šumadija ima idealne uslove za njen uzgoj.