Zašto je Sjeverna Koreja trn u oku američke politike?

tramp-sjeverna-koreja

U zadnjih sedamnaest godina predsjednici Sjedinjenih Država su stalno ponavljali kako je Sjeverna Koreja najveći neprijatelj zapadnjačkim demokratijama, kako je ta malena i siromašna država spremna na nuklearni rat i najgora zvjerstva kako bi održala komunističku diktaturu i sulude ideje njenog rukovodstva.

Sudeći po nedavnim govorima, Tramp nije ništa drugačiji od svojih prethodnika i on bi silom mijenjao politički poredak Sjeverne Koreje kako bi je globalizovao i demokratiziovao pod paskom najvećih korporativnih ‘igrača’ Amerike.

Od 2001. godine pa do danas Sjedinjene Države su imale nekoliko neprijatelja koje su trebale brzu ‘demokratizaciju i oslobađanje od diktatora’. Prvi je na redu bio Afganistan, nakon goleme medijske kampanje i tvrdnji američke administracije kako su talibani u Afganistanu jedni od najvećih neprijatelja demokractije i mira u svijetu, 2001. je američka vojska zauzela Afganistan i drži ga okupiranim do danas.

afganistan
Afganistan leži na najvećim svjetskim ležištima rijetkih minerala i metala

SAD su tada medijima zaboravile objasniti kako Afganistan leži na najvećim svjetskim ležištima rijetkih minerala i metala, a Afganistan je poznat i po nalazištima urana. Nakon okupacije američki naučnicii su, u saradnji s Pentagonom, napravili detaljno istraživanje, kako bi se omogućila eksploatacija rudnog bogatstva ove zemlje.

Drugi je na redu za ‘demokratizaciju’ bio Irak. Buš je tvrdio kako Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje, te da će ga prije ili kasnije iskoristiti. UN je na tlu Iraka napravio 1.625 inspekcija kako bi našao takvo oružje, ali potraga je bila uzaludna. Nakon što su 2003. Sjedinjene Američke Države okupirale Irak, nakon što su objesili Sadama Huseina, postalo je jasno kako Irak zaista nije imao oružje za masovno uništenje, a nedavno je agent CIA, koji je ispitivao Sadama Huseina, to jasno i potvrdio.

Irak-nafta
Irak na meti Amerike zbog crnog zlata

Američke borbene snage su uništile iračku infrastrukturu, pokrenule plemensku mržnju i radikalizaciju, postavile su marionetske vlasti, te su na kraju opljačkali i još uvijek pljačkaju golema prirodna bogatstva, taočnije naftu koje Irak ima u izobilju.

Kao da to nije bilo dovoljno, SAD su pokrenule stvaranje ISIL-a na tlu Iraka, Libije i Sirije uz pomoć Izraela, Katara i Saudijske Arabije.

Treća na redu za ‘demokratizaciju’ je bila Libija, i ovaj put su američke vlasti tvrdile kako je Gadafi najveća prijetnja svjetskome miru, naravno, nije trebalo puno da se uz pomoć Amerike ubije Gadafi i to, pred kamerama, te da se Libija u potpunosti uništi i fragmentira na zaraćena plemena kako bi se omogućila pljačka rudnih bogatstva, naročito nafte koja je nekad pripadala Libijcima, a koja danas pripada američkim, britanskim i francuskim kompanijama.

muammar-al-qaddafi
Gadafi skinut kako bi se omogućila pljačka rudnih bogatstva Libije

Ne zaboravimo, Libija je pod vodstvom pukovnika Gadafija bila najrazvijenija afrička država, Libijci su uživali u brojnim blagodatima jer je država zahvaljujući nacionalizaciji naftnih polja imala velike količine novca s kojim je osiguravala brojne socijalne i druge programe.

Sudbina ‘spaljene zemlje’ je trebala dočekati i Siriju, ali je Rusija stala na stranu Bašara al -Asada kako bi prekinula uništenje još jedne zemlje i krađu njenih rudnih bogatstava. Na žalost, američka vlada u sjeni je nakon neuspjeha u Siriji nastavila sa svojim paklenim planom, te je svoje želje za okupacijom i krađom prebacila na Sjevernu Koreju.

Sigurno se pitate: zbog čega bi SAD napale Sjevernu Koreju, jer ta siromašna zemlja zasigurno nema rudnih bogatstava?Zapravo, Sjeverna Koreja je još jedna zemlja koja leži na bogatim nalazištima ruda, a njihova vrijednost se procjenjuje na šest do deset milijardi dolara.

Nalazišta Sjeverne Koreje su bogata: zlatom, željezom, bakrom, cinkom, magnezitom, tungstenom i grafitom, no zbog strahovitih i dugogodišnjih sankcija nije u stanju iskoristiti bogatstvo na kojem leži. Koreanci imaju još jedan problem, nedostatak infrastrukture, sigurno mislite kako su za takvo što sami krivi, no podsjetiti ćemo kako su tokom Korejskog rata, Sjedinjene Američke Države uništile svu sjevernokorejsku industriju i infrastrukturu, te su zemlju bukvalno poslale u kameno doba.

Sljedeći put kada čujete na vijestima kako su Sjedinjene Države pronašle još jednu prijetnju demokratiji i miru, možete biti sigurni kako se radi o nekoj zemlji koja leži na prirodnim resursima na koje su bacili oko lešinari. Ratovi koje oni organizuju vode se za pljačku prirodnih resursa i geopolitički uticaj, a ne za oslobađanje i demokratizaciju.

Linkovi o rudnom bogatstvu Sjeverne Koreje:

Must be a coincidence: North Korea just happens to have mineral stockpiles worth trillions

North Korea’s trillion dollar mineral and gold industry exposed

Putin: North Korea Doesn’t Have Nuclear Weapons, It Has Trillions in Minerals

North Korea is sitting on a stockpile of minerals worth trillions