Žestoki momci: Hirurg i Noćni vukovi

nocni-vukovi

“Noćni vukovi” nisu običan klub motociklista. Ovi momci iz Rusije voze motore ne samo zbog ljubavi prema dvotočkašima, poput ostalih, već prvenstveno zbog ljubavi prema otadžbini i kategorički odbijaju da ih zovu “bajkerima”. Činjenica da ih predsednik Rusije Vladimir Putin naziva “svojom braćom” dodatno ih razlikuje od svih ostalih motorista na svijetu. Članovi ovog kluba za sebe kažu da predstavljaju veliku grupu patriota, istomišljenika koji prije svega vole svoju državu.

I dok ih Vladimir Putin veliča, zapadni mediji ih na sve moguće načine diskredituju, nazivajući ih “bandom koju drma kriza srednjih godina”.

“Noćni vukovi” osnovani su u maju 1989. godine. Klub je u početku okupljao ljubitelje rok muzike i moticikala koji su osamdesetih godina održavali zabranjene rok koncerte u Moskvi. Međutim, 1989. kada su zvanično i osnovani, postaju “Noćni vukovi” – prvi zvanični moto-klub u SSSR.

Ubrzo je uslijedilo i osnivanje ogranaka u Ukrajini, Letoniji, Njemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Makedoniji.

nocni-vukovi-hirurgLider “Noćnih vukova” je Aleksandar Zaldostanov, koji ima nadimak “Hirurg”.

Aleksandar je nezvanično treći čovek Rusije, najbolji drugar Vladimira Putina, osvjedočeni pravoslavac koji oko vrata nosi svoj grb osvještan u svim svetinjama manastira na Svetoj Gori.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao je Hirurga Ordenom časti za izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešće u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sjećanja na heroje Otadžbinskog rata.

Vlaadimir Putin u društvu Noćnih vukova

Njegovi “Noćni vukovi” propagiraju zdrav život, njegovanje pravoslavnih tradicija, aktivni su u pomoći djeci bez roditelja i u borbi protiv narkomanije, navodi se na internet stranici ovog udruženja.

Klub je godinama sticao sve više simpatija u Rusiji, naročito zbog svog patriotskog stava i nepodjeljene podrške Kremlju. To, i bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom donijelo im je ulogu u političkom životu Rusije.